5 GREŠAKA KOJE NE SMETE DA PRAVITE NA INTERVJUU ZA POSAO

Bez obzira na to što ste idealan kandidat za odeređeni posao, postoji mnogo grešaka zbog kojih na razgovoru možete da prikupite nepotrebne minuse i ostanete bez zaposlenja. Od stručnjaka kroz čije su ruke prošle na hiljade kandidata u potrazi za poslom, saznaćete koje greške nikako ne smete da pravite na intervjuu za novo radno mesto, i ujedno poslušajte savet eksperta magazina FOLDER 39.

HR

1.greška
KASNITE NA INTERVJU ZA POSAO, BEZ NAJAVE I OBJAŠNJENJA
Izuzetno je retko imati opravdanje za kašnjenje, ali svesni smo da se to dešava. Ukoliko procenite da ćete kasniti, makar i nekoliko minuta, nađite način da se javite (e-mail i/ili telefonski poziv) i obavezno se izvinite kada dođete. Nemojte da kasnite i da se nadate da će to proći neprimećeno! Kašnjenje može negativno da se odrazi na procenu vaših sposobnosti upravljanja vremenom, praćenja instrukcija ili može da ostavi utisak da jednostavno ne poštujete tuđe vreme. I, na taj način potencijalnom poslodavcu kao da šaljete poruku da vam nije dovoljno stalo do tog posla.

2. greška
BEZ RUKOVANJA NA DOLASKU I ODLASKU
Kada dođete na razgovor obavezno se rukujte, iako, nažalost ta navika lagano iščezava. Stisak ruke nije samo znak međusobnog poštovanja, već i način uspostavljanja dubljeg ličnog kontakta. Rukujte se na dolasku, bez obzira da li dolazite prvi put na razgovor ili ne, kao i na završetku razgovora, jer to je znak zahvalnosti. Čvrstina stiska treba da bude umerena, slab (“mlak”) stisak može da ostavi lošiji utisak od nerukovanja, a prečvrst stisak je neprimeren situaciji i može da ostavi utisak agresivnosti i napadnosti.

3. greška
UPOTREBA REČI SA NEGATIVNOM KONOTACIJOM
Izbegavajte reči sa negativnom konotacijom kada opisujete svoje aktivnosti i dužnosti na prošlom/sadašnjem radnom mestu. Na primer, umesto “morala sam da uslužujem klijente” recite “usluživala sam klijente”. Neverovatno kako izostanak samo reči “morati” sprečava sticanje nepovoljnog utiska da radite bez entuzijazma. Kada kažete da nešto morate, ne čuje se da to volite i želite da radite, i da ste dobri u tome.

4. greška
PREBRZO PRIČANJE
Usporite svoj govor. Dešava se da kandidati zbog nervoze toliko ubrzaju govor da ih je zaista teško pratiti. Obratite pažnju i prilagodite brzinu govora na onu koju ima osoba koja vas intervjuiše. Ako primetite da zvučite kao brzi voz koji samo što nije izleteo iz šina, zaustavite se, uzmite vazduh i pravite pauze između misli, odnosno reči. Dajte sebi vremena da izaberete prave reči. Mnogo je produktivniji dijalog ako sagovornici govore sličnom brzinom.

5. greška
IZBEGAVANJE KONTAKTA OČIMA
Neprijatno je ako ne možete da uspostaviti kontakt očima sa osobom koja vas intervjuiše. Vaš glavni fokus treba da bude na sagovorniku, a ne negde na prozoru i ostalim delovima prostorije. Ukoliko šarate pogledom, sagovornik će pratiti vaše poglede, manje slušati sadržaj koji ste izgovorili i pitaće se koliko ste zaista zainteresovani za taj posao. Napominjem da gledanje u oči sagovornika nije isto što i zurenje (fiksiranje očiju sagovornika “bez treptanja”) koje je jednako neprijatno kao i izbegavanje gledanja.