KAKO DA ODABERETE PRAVU SOFU?

Teodora Ljubic vinjeta1 - Copy (2)Ona je kraljica dnevnog boravka i ima najveći uticaj na njegovo funkcionalno i stilsko oblikovanje. Opredeljujući se za klasični, barokni, moderan ili futuristički stil, vi ste već mnogo rekli o svom ukusu, ali i zadali smernice za dalje opremanje dnevnog boravka jer se ostali nameštaj i detalji grupišu u odnosu na sofu!

zuhausevorh5034_53031_51234

1. PLAN SEDENJA

Pre nego što počnete da obilazite salone i pretražujete na internetu, premerite dimenzije sobe i mesta predviđenog za sofu, nacrtajte svoju sobu i odredite joj mesto na crtežu. Odgovorite pri tome na sledeća pitanja: da li će biti smeštena u ugao sobe i da li ćete oko nje formirati kutak; da li će biti postavljena ispred zida (i kog), da li će stajati naspram TV-a; da li će u prostoru biti postavljena dijagonalno (što je ređe, a uslovljeno je pozicijom vrata i prozora)!

2. SVE NJENE ULOGE

Sofa je centralna tačka dnevnog boravka, služi opuštanju, na njoj se odvija komunikacija ukućana i završava skoro svaki dan. Da li je pored ovoga i zamena za spavaću sobu – u tom slučaju tražimo model koji je najudobniji u „opruženom“ položaju. Da li se često selite – ako ste savremeni nomad nikako ne bi trebalo da kupujete trosed jer je pitanje kako ćete ga uklopiti u novi prostor, zadržite se na dvosedu!

SteveLeung_Jaio_DuckEgg_31-606

3. DVOSED, TROSED ILI XXL-LOUNGE SOFA

Manji prostori će zahtevati elegantnija dizajnerska rešenja, dok će veći biti poligon bez granica kada je reč o izboru ovog monumentalnog elementa. To ne znači da ćete morati da se odreknete dvoseda sa masivnim rukonaslonima, ako se on fizički uklapa na predviđeno mesto i ako ga vizuelno „ne zapušava“. Tanke nogare uvek rasterećuju nameštaj i prostor. XXL-lounge sofe su zahtevnije, prostoru daju klupsku atmosferu, a karakteristične su za američki stil stanovanja gde kvadrature životnog prostora znatno veće od evropskih.

venezianavorbl4863h_53142

4. IZBOR PRESVLAKE

Materijal, boja i stil u kojem je sofa izrađena daće karakter dnevnom boravku i kod izbora njene presvlake nema čvrstog pravila. Međutim, ako imate malu decu ili životinje razmišljajte praktično i koža će biti najzahvalnija, jer se održava jednostavnim brisanjem. Vuneni mebl-štofovi zemljanih tonova takođe su u ovom slučaju dobar izbor.

5. PRATEĆI ELEMENTI

Pri izboru sofe mislite na sledeći korak, a to će biti grupisanje nameštaja oko nje! Imate dve mogućnosti: da fotelja, tabure pa čak i klub-sto budu iz iste kolekcije ili da oko svog dizajnerskog komada postavite nameštaj iz druge stilske grupe, za šta će vam svakako trebati nešto istančaniji osećaj za oblikovanje enterijera ili savet stručnjaka. Podna obloga je ovde bitna: ćilim sa etno šarom vrlo lepo će ispratiti jednobojno dizajn-rešenje kao što je sofa Cosse Filipa Nigroa, rađena za Ligne Roset.
Foto: Graham&Browon (Steve Leung), Marburg