„Aleja noćnih mora“ novi film Giljerma del Tora vraća neo noar žanr u bioskope

ALEJA NOĆNIH MORA
Dobra misterija, mali, diskretni pištolji, sakriveni sa unutrašnje strane bež mantila, karmin grimizno crvene boje, detektivski šeširi i toalete diva zlatnog doba Holivuda – odlike su neo noar žanra koji ima svoj povratak na velika vrata filmom Aleja noćnih mora (Nightmare Alley), u režiji Meksikanca Giljerma del Tora. Prvim trejlerom Searchlight Studia,pred publiku se stavljaju zavidna glumačka imena – Bredli Kuper, Viljem Defo, Kejt Blanšet i Runi Mara, a planirano je da se film na velikom platnu nađe pred kraj godine, 16. decembra u bioskopima širom Srbije.

Cirkuski radnik i psihoterapeutkinja

Ambiciozni radnik u cirkusu ima sposobnost da sa samo nekoliko reči izmanipuliše bilo koga. Zavodi psihoterapeutkinju za koju se ispostavlja da je mnogo opasnija od njega. Da je neo noar žanr kvalitetan i uspešan govori uspeh filma „Poverljivo iz L.A“ koji je iako snimljen 1997, rado gledan i danas, dok je o uspehu glumaca Rasela Kroua, Kim Bejsinger i Gaja Pirsa izlišno govoriti. Meksički reditelj, koji je 2017. godine dobio nagradu Oskar za najboljeg reditelja za film „Oblik vode“ Giljermo del Toro, okupio je najpopularnije glumce i stvorio novi noar film za pamćenje.

Zvučna glumačka imena

Ni jedan film glumačkog barda Viljema Defoa poslednjih godina ne može da prođe neopaženo te je za ulogu slikara Van Goga u filmu „Na kapiji večnosti“ bio nominovan za nagradu Oskar u kategoriji za najboljeg glumca, dok je uloga čuvara svetionika u filmu „Svetionik“ jedna od onih koje ostaju urezane u pamćenje. Bredli Kuper („Zvezda je rođena“, „Američka prevara“ i „Mamurluk“), dobitnica nagrade Oskar za najbolju glumicu Kejt Blanšet u filmu eksentričnog reditelja Vudija Alena  „Plava Jasmin“, kao i Runi Mara koja je dvostruko nominovana za nagradu Oskar za filmove „Kerol“ i „Devojka sa tetovažom zmaja“ u novoj misteriji Giljerma del Toroa- Aleja noćnih mora imaju glavne uloge.

Foto: press