ANDREA MAACK: NOVI PARFEMSKI BREND KOJI VIZUELNO PRETVARA U MIRISNO

Vizuelna umetnica Andrea Maack, rođena i odrasla na Islandu, parfeme je počela da kreira kao deo svojih umetničkih projekata koji su predstavljali svojevrstan “prevod vizuelnog u mirisno”. Odrastanje u nesputanoj slobodi Rejkjavika i okoline osamdesetih godina, kada je ostatak sveta delovao beskrajno daleko od Islanda, njegovih dramatičnih pejzaža i hirovite klime, Andrea Maack je Island sa svojim ekstremima i vikinškim mitovima, vulkanima i toplim izvorima u snegu, crnim plažama i opasnim talasima… pretvorila u svoj umetnički studio. Preciznije, napuštenu fabriku za preradu ribe pretvorila je u lični studio.
Kao diplomac Islandske Akademije primenjenih umetnosti mirise je koristila u okviru svojih izložbi pokušavajući da baš njima ljudima vizuelno približi svoje umetničke instalacije. Interesovanje za olafaktorno iskustvo ubrzo je preraslo u veliku ljubav prema parfemima te je tako 2011. nastao i njen parfemski brend jednostavno nazvan Andrea Maack.

Parfemi Andree Maack snažno su obeleženi bojama i mirisima Islanda, komponovani od najkvalitetnijih mirisnih supstanci. Svi mirisi su “uniseks” i, kako Andrea kaže, ne obraćaju se polu, nego karakteru onoga ko ih nosi. Osim mirisnih formula pažnju će vam sigurno privući dizajn jednostavne, pravougane bočice od crnog stakla kojoj kao da je odsečen jedan, donji ugao.
DUAL je sportski miris inspirisan umirujućom vodom toplih izvora islandskih visova. Miris oponaša osećaj sveže vode na koži i intezivan spektar boja tipičan za islandska topla jezera. Snažna, okrepljujuća aroma đumbira, limuna i ružičastog bibera udružena je sa drvenastim notama kedra. Note: đumbir, limun, ružičasti biber, amber i kedar.
SOFT TENSION – senzualni beli mošus daje osnovnu notu ovom parfemu inspirisanom gustom, misteriozunom maglom. Poput bele pustinje, magla je mesto u kom se možete izgubiti i prepustiti. Note: frezija, mošus, mate, kedar i mahovina.
CRAFT je prvobitno nastao kao deo muzejske postavke i nije bio zamišljen kao lični miris. Ipak, zbog svog dinamičnog i uzbudljivog karaktera, danas je u Andrea Maack brendu rezervisan za osobe koje žele da se izdvoje iz gomile. Nakon otvaranja mirisa ledenim, metalnim notama, on postaje dublji i kompleksniji uvođenjem kedra u središnje note, a baza od pačulija dovodi nas na poznatu i komforniju mirisnu teritoriju. Note: aldehidi, elemi, hladne metalne note, led, kedar, pačuli, beli i crni biber.COVEN je misteriozna staza koja vodi u mračan, natprirodni svet. On je putovanje u tajne začarane šume pune priviđenja. Miris je divlji, neukroćen i odvažan. Otvara se mirisima tla, sa metalnim notama nad kojima ubrzo nadvladava mahovina i zeleni galbanum, koji želi da vas veže svojim činima. Coven je otelotvorenje senovite šetnje kroz šume Islanda.
Coven je isnpirisan dubokom fascinacijom misterioznim tamnim putanjama natprirodnih svetova, traganjem za tajnama i činima šume i lokalnog folklora. Note: galbanum, karanfilić, kedar, mahovina, vanila.
BIRCH – miris bekstva u prirodu, u porodičnu kolibu skrivenu u arktičkim tundrama gde vatra u kaminu gori do ponoći obasjane polarnim suncem, a sutrašnjica deluje beskrajno daleko. Birch se otvara dodirom bergamota koji smiruje začinske note, uz dodir senzualnosti i mekoće. Ipak, miris je sav okupan drvenastim notama gvajak drveta. Parfem je lansiran 2017, a radeći na njemu, Andrea Maack se iselila u porodičnu kolibu skrivenu u islandskim visovima, koju je sagradio njen otac sredinom prošlog veka, mesto na kom je kao dete provodila leta udišući miris breza koje okružuju kuću. Note: bergamot, đumbir, drvo gvajak, pačuli, mošus.
Andrea Maack parfeme možete naći u beogradskoj Metropoliten parfimeriji po ceni od 12.350 za 50 ml.

Foto: press, Instagram  Tekst: Ljiljana Maričić-Grujić, Ivana V.