AQUA CELESTIA: PARFEM KOJI VAS VODI NA PUT APSOLUTNOG SPOKOJA

Poznat po prezimenu koje retko ko pravilno izgovara, po osnivanju prvog parfimerskog ateljea za kreiranje ličnih parfema , po neverovatnim mirisnim instalacijama kojima je “naparfemisao” Versajski dvorac i njegove parkove, Maison Francis Kurkdjian ovog proleća predstavlja nam svoje novo umetničko delo – toaletnu vodu Aqua Celestia. Kurkdjian je opisuje kao miris božanske svežine, miris koji igrom svetlosti stvara vezu između plavog neba i morskog plavetnila, miris koji fino ukomponovanim notama vaše emocije vodi na put apsolutnog spokoja.

Kolekciju Maison Francis Kurkdjian kod nas možete naći jedino u beogradskoj Metropoliten parfimeriji, a mi smo imali čast da upoznamo gospodina Thanosa Orrisa, predstavnika kuće Kurkdjian, koji nas je na najjednostavniji, ali i najupečtaljiviji način upoznao sa olafaktornom formulom Aqua Celestia parfema. Gospodin Thanos nije trošio vreme na opisivanje novog parfema. Odlučio je da nas “vodi uz mirisne stepenice” te smo se, korak po korak, pojedinačno upoznavali sa svakim od pet najvažnijih komponenti nove Aqua mirisne kompozicije. Prvo nam se predstavila nota Musk accord. Sasvim drugačija, prefinjenija, čistija i laganija, kao neka light varijanta u odnosu na uobičajene mošusne note. Tako prozračan i svež akord mošusa dočarava sliku čiste, hladne vode i ključna je komponenta ove kreacije. Zatim smo naše čulo obradovali intrigantnom Lime from Mexiko esencijom. Sveža, puna života, iskričava – limeta iz Meksika je miris koji vas “diže” i poručuje vam: Probudi se, kreni, živi! Dobila je najviše naših “lajkova”. Blackcurrant bad absolute from Burgundy – absolut crne ribizle iz Burgundije učinio je da se pri mirisanju malo namrštimo jer je u pitanju malo oporiji, teži akord koji fiksira kompoziciju u donjim notama. Mitchan ili Cool Mint bio je miris koji smo vi odmah prepoznali i u isti glas izjavili – After Eight čokoladice! I da, to je ta nota ledene nane koja se, kako nam je potvrdio i gospodin Thanos, koristi u proizvodnji pomenutih poslastica. Mimosa absolute from Provence je esencija dobijena isključivo iz cveta mimoze (zeleni deo biljke nije korišćen). Navešće vas da pogrešite u prepoznavanju nota jer ovo je decentan, prefinjen, paperjast, mek i praškast miris, ni nalik onoj klasičnoj mimozi. Kada smo sve blotere spakovali u svoje papirnate futrolice u mini-fasciklici i zatvorili je, već za minut, sjedinjavanjem svih nota, dobili smo konačnu mirisnu formulu – AquaCelestia. Savršeno!

Govoreći o spektakulranoj karijeri jednog mladog parfimera, Thanos Orris otkrio nam je da je Kurkdjian pre 16. godina, kada je otvarao atelje za lične bespoke parfeme bio veoma jasan i odlučan u toj nameri. Iako ih je naplaćivao od 20.000 evra i više, i nije baš da se “ubijao” od porudžbina, nije ni odustajao od svoje ideje. “Želim da udovoljima jednoj osobi, a ne svima” – govorio je. Susret 2012. godine sasvim slučajno je promenio Kurkdjianov život. Na jednoj večeri sedeo je do suosnivača čuvene Ernst and Young korporacije. U neformalnom ćaskanju Francis je upitan čime se bavi. Kada je odgvorio da je parfimer usledilo je logično pitanje: “koje parfeme je kreirao?”. Iako se u svet parfimerstva upisao kreacijom Le Male, prvim muškim mirisom kuće Jean Paul Gaultier, nizala su se i druga mirisna dela: Diorov Eau Noire, Narciso Rodriguez for Her, Elizabeth Arden Green Tea… Njegovom sagovorniku-biznismenu to nije bilo baš najjasnije: “Ako gledam Pikasovu sliku znam da je naslikao Pikaso, a zašto ne znam da si ti napravio Le Male parfem? I tako je, uz pomoć velikih i jakih, nastala parfimerska kuća koja nosi njegovo ime – Maison Francis Kurkdjian, u kojoj se kreiraju luksuzni parfemi, kako sam to voli da kaže (50ml, 16.380 din.).

Pariz je njegova neiscrpna inspiracija. Pariz je grad koji je deo svakog njegovog parfema. Na veoma kreativan način posvetio mu je svako svoje mirisno delo – bočice sa zlatnim zatvaračima simbol su pariskih spomenika, a oni u cink nijansi asocijacija su na krovove Pariza. Pa sjajno!

Foto: Metropoliten press