Arhitekstonska rešenja i dizajn mađarske bim.GROUP uskoro i u Srbiji

studio za arhitekturu, dizajn i inženjering bim.GROUP
Centralna zgrada Hungexpo Foto: press

Bim.GROUP, trenutno najtraženijii tim arhitekata u Budimpešti ponosno potpisuje neke od najinspirativnijih projekata širom Evrope, a, kako je najavljeno, naši susedi su spremni da u narednom periodu udruže kreativne snage sa partnerima iz Srbije u oblastima arhitekture, dizajna i inženjeringa. KÉSZ Grupa, jedna od najvećih građevinskih firmi u Mađarskoj, sa predstavništvom i u Srbiji, početkom 21. veka osnovala je kompaniju bim.Group u kojoj stvara više od 100 arhitekata i inženjera. Bim.GROUP funkcioniše kao nezavisni studio, koji se bavi opštim dizajnom, a koga pokreću stvaralačka strast i stručnost u svim glavnim disciplinama iz oblasti dizajna. Specijalnost kompanije su dizajn i arhitektura, integrisani dizajn građevina, strukturni inženjering (betona i čelika), MEP inženjering, BIM inovacije – uz usluge projektne koordinacije i upravljanja projektnim dizajnom.

Složene konstrukcije reprezentativnih projekata

Po završenom projektu Nacionalnog stadiona “Ferenc Puškaš”, kompanija bim.Group se posvetila planovima za izgradnju novog izazova iz oblasti sporta – Multistadiona. Ova složena konstrukcija bi trebalo da primi više od 20.000 posetilaca, čime bi postala jedna od najvećih rukometnih arena u Evropi. Građevinski radovi dinamično napreduju kako bi hala ugostila mečeve i veliko finale Evropskog prvenstva u rukometu za muškarce 2022. koje zajednički organizuju Mađarska i
Slovačka.

Neki od ostalih reprezentativnih projekata realizovanih u Mađarskoj su i Međunarodni aerodrom “Ferenc List” (osvajač 6 međunarodnih nagrada za arhitekturu), kompletan dizajn čeličnih struktura stadiona Puškaš (ukupne težine veće od 12.000 tona), Centralna zgrada Hungexpo, Staze Formule 1 (jedinstvenog oblika slobodne forme), Linija 3 Metroa (opremanje unutrašnjosti stanica) – kao i
Vertikalna farma Tungsram (primer održivog poljoprivrednog dobra budućnosti), dok se među značajnim ostvarenjima u inostranstvu ističu Kistefos muzej u Norveškoj, Scena na otvorenom u Rigi i pokriveni most Železničke stanice Sever, u gradu Koge u Danskoj.

studio za arhitekturu, dizajn i inženjering bim.GROUP
Kistefos muzej u Norveškoj Foto: press

 

– Poslovanje bim.GROUP se proteže kroz poslednih 30 godina, tokom kojih smo imali zadovoljstvo da učestvujemo u realizaciji oko 3.000 projekata – među kojima su istaknute kapitalne investicije u Mađarskoj i nekim od vodećih gradova Evrope. Želja nam je da podelimo naše iskustvo i proširimo portfolio naših projekata i u Srbiji, jer je prepoznajemo kao zemlju i tržište sa izuzetnim potencijalom. U tom smislu, pozivamo domaće partnere da nam se pridruže u ostvarenju niza novih projekata u vašoj zemlji – izjavio je Zsolt Ballay, glavni direktor operacija bim.GROUP.

 

studio za arhitekturu, dizajn i inženjering bim.GROUP

Foto: press