Barselona u bočicama

Sve uspomene, iskustva i emocije koje je stekla i koje nosi iz rodne Barselone mlada Sara Carner htela je na neki način zauvek da sačuva i prenese ih nekim novim pokolenjima te je, ne tako davno, 2010. godine počela da kreira mirise stvorivši liniju parfema Carner Barselona. Strast prema Barseloni Sara Carner pokušala je da preslika u mirise i dočara nam emocije odrastanja i života u tom gradu čija je raskošna prošlost prirodno stopljena sa savremenom urbanom dinamikom. Odrasla je u porodici tradicionalno vezanoj za umetnost izrade predmeta od kože pa i ne čudi što je u svpj brend unela duh zanatskog perfekcionizma i dah Mediterana, a u lansiranju sopstvene parfemske linije mnogo su joj pomogli najbolji lokalni dizajneri i svetski parfimeri. Minimalistički dizajn bočica, veran avangardnom i kosmopolitskom duhu Barselone, krije intrigantne mirise podeljene u dve kolekcije – cvetnu i drvenastu. Drvenaste note su, za Saru Karner, posebno važne jer u njima oseća sjedinjene eleganciju i senzualnost – zato su prisutne, ili dominantne u gotovo svim Carner parfemima koji se, od mirisa do pakovanja, proizvode u Barseloni i okrenuti su probirljivoj i zahtevnoj parfemskoj publici. Za samo sedam godina na svetskom tržištu brend Carner Barselona dobio je brojna parfemska priznanja – parfem Rima XI bio je među pet najboljih u izboru FIFI nagrada u Njujorku 2012. i dobitnik FIFA nagrade u Rusiji 2013.

Drvenasta – Woody Collection sastoji se od sedam harizmatičnih mirisa sa drvenastim notama mežu kojima dominiraju kedar, gajak i sandalovina. Za Saru su drvenasti akordi posebno senzualni i elegantni, a vizuelni identitet daju im masivni drvenasti zatvarači.

Cvetna – Floral Collection  se od drvenaste, osim po mirisnim formulama, razlikuje i po belim drvenim zatvarčima, a čini je trojac Besos, Latin Lover, Sweet William. Black Collection posvećena je trima kulturama koje su kreirale duh Mediterana. Tri parfema iz “crne” kolekcije napravljena su u čast tim kulturama i njihovim tipičnom mirisima: tamjan, agarvud (oud) i svila. Carner Rima XI – “Rime” Gustava Adolfa Bekera obeležile su poeziju španskog romantizma, a Sara Carner izabrala je poetičnu jedanaestu kao inspiraciju za ovaj izuzetan parfem. Rima XI govori o nedostižnoj ljubavi, fatalnoj lepotici, “opseni od magle i svetlosti”. Senzualan i zagonetan parfem Rima XI krije ispod svog blistavog i nevinog lica moć destrukcije, miris koji pokušava da dočara nedostižno, neosvojivo, ono što slama srce i nikada se ne zaboravlja. Gornje note: kardamon iz Gvatemale, crni biber sa Madagaskara, menta iz Maroka. Središnje note: cimet sa Cejlona, muskatni orah iz Indonezije, sambak jasmin iz Indije. Bazne note: sandalovina iz Australije, amber, mošus.

Dobrodošlicu parfemima iz kolekcije Carner Barcelona priredila je Metropoliten parfimerija, gde se ovi parfemi jedino mogu naći u našem gradu, ali i zemlji. Zvuci Španije i hladna sangrija predstavnicima medija i svim prisutnim gostima pomogli su da na najverodostojniji način približe duh i emocije ovog fantastičnog katalonskog grada.

Foto: Ivana Vušković, press, Dragan Jereminov