BELGRADE DESIGN WEEK 2014: KADA BLA BLA IZGOVORI VRHUNSKI STVARALAC

 

P_20141010_131209

Beogradska nedelja dizajna 2014 očuvala je standardnu ujednačenost i podjednaku zastupljenost vrhunskih eksponenata kreativne industrije iz oblasti dizajna, arhitekture i brendinga!

Švajcarski predavači i izlagači bili su najprisutniji – gosti iz zemlje sa bogatom istorijom produkt dizajna koja je trenutno prva u Evropi po broju inovacija preneli su jasno, otvoreno i nedvosmisleno poruku o suštini procesa u kojem oblikovanje okruženja i odnos korisnika prema njemu igraju ključnu ulogu! Ipak, na manifestaciji velikih umova niko do sada niko nije izrekao „bla, bla“ ! Švajcarac Tom Strala, počeo je ovim rečima svoje izlaganje i dirljivom otvorenošću preneo impresiju stvaralačkog zanosa i najtananijih spoznaja savremenog kreatora fantastičnog sveta dizajna: „Različiti aspekti nekog rada, ekonomski, ekološki, politički, formalni… sve ovo ulazi u delo koje je ogledalo vremena, ali je nepotrebno. Umetnost ne treba da rešava probleme, već da nas uvede u svet snova, strasti, duhovnosti!“

Najbolji predavač po izboru publike takođe dolazi iz Švajcarske: arhitekta Christian Kerez, tvorac jedinstvene dvojne porodične kuće sa samo jednim pregradnim zidom, preneo je svoju filosofiju traganja za otvorenim i sofisticiranim sistemima u kojima je sve poput prozora otvoreno prema svetu i međusobno usaglašeno.

Poseban upliv izvrsnog danskog dizajna dolazi kroz predstavljanje rada i predavanje Nicholai Wiig Hansena iz Kopenhagena koji je istakao kreativni proces kao prepoznavanje linije između klijenata i sopstvenih aspiracija, ukorenjenih u nasleđu tradicionalnog danskog dizajna.

Napuštena i zapuštena zgrada Staklopana na Dorćolu (Strahinjića Bana 7) koja se ne koristi više decenija izbor je organizatora koji tradicionalno upire prstom na potamnele bisere modernističke arhitekture – mesto koje će zahvaljujući petodnevnoj koncetraciji stvaralačke energije jednoga dana i oživeti. Na četiri sprata monumentalnog zdanja, pod beskrajnom igrom okobarskog milog sunca, kulisa oronulih fasada Starog grada i toplih preliva vatrenocrvenog lišća obraslog oko prozora Staklopana postavljene su izložbe Dizajn Park i 100% Future Serbia! Postavke obuhvataju radove Muzeja za dizajn u Holonu „Out of the Box“,  Toma Strale, Laufen box (Konstantin Grčić i Toan Nuyen), umetničkog dvojca Lang/Baumann, Still and Sparkling (Nendo/Lasvit), Zieta, Brojevi (Centar za promociju nauke)…