BELGRADE TO BOWIE: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA BRAJANA RAŠIĆA, ZVANIČNOG BOUVIJEVOG FOTOGRAFA

Jugoslovenska kinoteka od 27. maja do 21. avgusta 2016. biće domaćin velike izložbe BELGRADE TO BOWIE posvećene liku i delu muzičara i multimedijalnog umetnika D​ejvida Bouvija. Belgrade to Bowie je projekat u čijoj je osnovi izložba fotografija Br​ajana Ra​​šića, poznatog muzičkog fotografa, ​​koji je više od dve decenije bio jedan od Bo​uvijevih zvaničnih fotografa i tako bio u prilici da zabeleži najzanimljivije momente sa brojnih turneja ove svetske zvezde, a i iz privatnog života.Brajan i Bovie

Tokom skoro tri meseca više od 100 Rašićevih fotografija biće izloženo u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, a biće organizovani i uzbudljivi prateći programi. Posetioci izložbe moći će da vide radove petnaestak domaćih umetnika kojima je Bouvi bio direktna inspiracija, kao što su Simonida Rajčević, Aleksandar Gligorijević, Mateja Petković, Nemanja Jehlička, Goran Milanović, Marko Lađušić, Svetlana Sakan, Željka Mićanović Miljković, Nino Maljević, Goran Vitanović, Filip Mikić, Stevan Lončarević …). Takođe, svakog dana prikazivaće se filmovi u kojima je Bouvi igrao, biće organizovane brojne aktivacije, tribine i radionice.

btb black

Brajan Rašić je rođeni Beograđanin koji se u Londonu, gde živi i radi još od 1979. godine, proslavio kao muzički fotograf. U svojoj dugogodišnjoj karijeri Brian je fotografisao neverovatan broj umetnika, pre svega muzičara svih muzičkih žanrova popularne muzike. Našoj javnosti je najviše poznat kao zvanični fotograf legendarnih Roling Stonsa, ali retko je poznato da je duže od 20 godina Brajan fotografisao i Dejvida Bouvija. Bouvi i Rašić upoznali su se početkom ’80-ih godina, i od tog perioda Rašić je imao prilike da zabeleži neke od istorijskih momenata ovog velikog umetnika.

david

Tokom trajanja ove izložbe, Jugoslovenska kinoteka će biti mesto gde ćete moći da ​uživate u momentima iz raznih Bouvijevih faza zabeleženih kamerom Br​ajana Rašića, ali i da se bolje upoznate sa likom i delom čoveka koji je inspirisao generacije, kroz biografiju, diskografiju i biblioteku, koje će biti sastavni deo ove izložbe čiji je pokrovitelj  Raiffeisen banka.

Foto: press