DOM JEVREMA GRUJIĆA POSTAJE GRADSKI MUZEJ OTVOREN ZA JAVNOST

Izložbom “Remek dela Doma Jevrema Grujića“ jedinstvena kuća-muzej umetnosti, istorije, diplomatije i avangarde, koja čuva umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva i po veka tradicije jedne diplomatske porodice, poznatija kao Dom Jevrema Grujića, na adresi Svetogorska 17, od 17. septembra 2015. zvanično će biti otvorena za javnost kao još jedan muzejski prostor u Beogradu. U Domu Jevrema Grujića posetioci će moći da vide dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića … skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, umetničke predmete, kao i bogat arhivski materijal, i to u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

1. Uroš Predić, Sveti Pantelejmon isceljuje slepe; 2. Skulptura Dečak koji vadi trn

Sa izlozbe Skriveno blago Doma Jevrema Grujica u Domu Vojske
Sa izlozbe “Skriveno blago Doma Jevrema Grujića” u Domu Vojske

Na izložbi će po prvi put biti predstavljeno remek delo Steve Todorovića, portret Kraljice Natalije, koji do sada nikada nije izlagan u javnosti, a koji autori postavke nazivaju još i “srpskom Mona Lizom”. Jedan od najatraktivnijih eksponata biće i pozlaćena škrinja od bronze i kristala, svadbeni dar Kralja Milana i Kraljice Natalije Obrenović porodici Ćurčić i najstarija venčanica u Srbiji iz 1856. godine.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića biće prilagođeno zahtevima najšire publike. Muzej će biti otvoren od četvrtka do nedelje (četvrtkom i petkom od 15.00 do19.00č, a subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00č.). Vođene ture biće organizovane četvrtkom i petkom u 18 sati, a vikendom u 12 sati.Cena ulaznice je 150 dinara. Vođene ture moguće je zakazati i na engleskom, italijanskom i francuskom jeziku. Pored autentičnog ambijenta i kolekcije, novi muzej biće poseban i po tome što će naraciju na engleskom jeziku snimiti čuveni holivudski glumac i oskarovac Ričard Drajfus, kao poklon Beogradu. U okviru novog muzeja, moći će da se kupe i originalni pokloni, antikvitetni umetnički predmete iz najprestižnijih aukcijskih kuća u Evropi i svetu. Kontakt telefon za najavljivanje grupnih poseta i informacije medija: 011 407 36 12, domjevremagrujica@gmail.com.

3. Steva Todorović, Portret Jevrema Grujića;  4. Paja Jovanović, Portret Jelene Milojević

Skrinja za liker, Kraljevski dar porodice Obrenovic
Pozlaćena škrinja za liker od bronze i kristala, svadbeni dar Kralja Milana i Kraljice Natalije Obrenović porodici Ćurčić