DVA LICA SUNCA: NOVI EDUKATIVNI KONKURS ZA UČITELJE I OSNOVCE

Novi ciklus konkursa Dva lica sunca, organizovanog sa ciljem edukacije dece ranog školskog uzrasta i prosvetnih radnika o odgovornom ponašanju na suncu, ponovo je otvoren nakon veoma uspešne prošlogodišnje akcije. Konkurs se odvija u okviru edukativne kampanje Zaštita za sve, koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Dečja koža je mnogo podložnija negativnim dejstvima UV zraka od kože odraslih osoba i zahteva posebne mere zaštite od sunca. Oštećenja koja u detinjstvu nastaju usled nezaštićenog boravka na suncu iskazuju se u kasnijim godinama i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Cilj niza aktivnosti edukativne kampanje „Zaštita za sve”, koje se sprovode već tri godine, je učenje dece i informisanje roditelja i prosvetnih radnika o odgovornom ponašanju na suncu.
Propozicije i nagrade na aktuelnom konkursu iste su kao i u prethodnom ciklusu konkusa “Dva lica sunca”.
Konkursni zadatak za učitelje i učiteljice podrazumeva da na osnovu znanja, materijala za rad sа đacima i formulara koje dobiju kroz online edukaciju (dostupnu na sajtu kampanje www.zastitazasve.rs i Ministarstva prosvete) osmisle kreativni čas ili aktivnost sa svojim đacima i animiraju ih da pripreme radove na temu „Dva lica sunca“, na osnovu kojih za svoju školu mogu osvojiti UV indikatore, specijalne merače sunčevog zračenja.
Na konkursu mogu da učestvuju odeljenja i učitelji prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda svih osnovnih škola u Republici Srbiji, koji prođu online edukaciju na temu odgovornog ponašanja na suncu. Na konkursu ne mogu učestvovati škole koji su prošle godine na istoimenom konkursu osvojile nagrade.
UV indikatori, koje je zahvaljujući radovima učenika na temu odgovornog ponašanja na suncu i zaštite od sunca, na konkursu 2019. godine osvojilo 20 škola širom Srbije, postavljeni su na vidno mesta na ulazu u ove škole. Zahvaljujući njima, učenici, ali i građani, mogu u svakom tretnutku da vide jačinu UV zračenja, saznaju na koji način bi trebalo da se zaštite od negativnog uticaja sunca i tako sačuvaju svoje zdravlje.Pet odeljenja učiteljica i učitelja čije su nastavne metode na zadatu temu 2019 .godine proglašene najboljim, nagrađeno je jednodnevnim izletom u Beograd tokom kojeg je održano takmičenje u znanju o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca. Najbolje odeljenje na takmičenju, IV-2 OŠ “Dimitrije Todorović Kаplаr” iz Knjаževca, učiteljice Gordane Janevske, osvojilo je nagradu za opremanje učionice u protivvrednosti 250.000 dinara.
Detaljne informacije o konkursu, formulari i materijali za rad sa đacima mogu se preuzeti na stranici www.zaštita. Popunjene formulare i konkursne materijale potrebno je poslati na mejl konkurs@zastitazasve.rs do 28. februara 2020. godine.

Foto: press