Enterijer LV radnje kao asocijacija na sreću

Američki arhitekta Peter Marino često je izbor luksuznih brendova koji žele da se njihova roba prodaje u upečatljivom maloprodajnom prostoru, pa i ne čudi što je poslednji njegov angažman bio na osmišljavanju novog enterijera Louis Vuitton prodavnice u čuvenoj šoping zoni, londonskoj Bond Street ulici, u bogatom Mayfair kvartu. Marino je koristio umetnička dela Tracy Emin i Campana Brothers kako bi animirao unutrašnjost prodavnice koja je ponovo otvorena nakon više od godinu dana radova na obnovi.Tokom 14 meseci arhitekta Peter Marino preuredio je prodavnicu ovog luksuznog modnog brenda tako što je uneo mnogo svetlih elemenata i nameštaja koji vas podsećaju na sreću.
– Sa kućom Louis Vuitton radim od 1994. godine i rešili smo da više ne koristimo smeđe drvo u enterijeru, kao nekada. Došlo je do prave enterijerske evolucije prema nečem svetlijem, jasnijem i srećnijem – objasnio je arhitekta Marino.
Unutrašnjost prodavnice sada se sastoji od nekoliko velikih prostorija, na dva nivoa, a svaka od njih obložena je kamenim pločama u boji peska.
Svaka prostorija pretvorena je u izložbeni prostor u kome se, osim modnih komada ovog brenda, mogu videti i razna umetnička dela.

– Želeli smo vizuelno da proširimo postojeći prostor. Otkrili smo da ljudi reaguju na impresivne detalje želeći da provedu duži vremenski period u tim prostorima što im ujedno omogućava poštovanje kako umetničkog dela, tako i modnog dizajnera – naglasio je Pater Marino.
Tako zid u prizemlju LV objekta, koji je uglavnom posvećen ženskoj odeći, sadrži sliku američke umetnice Sarah Crowner koja je prekrivena isprepletanim plavim, narandžastim i pink oblicima, a pored je i neonska skulptura u obliku srca umetnice Tracey Emin sa uklesana rečima “ljubav je ono što želiš”. Ljuljaške u vidu perforiranih mahuna, dizajn braće Campana, spuštaju se sa plafona.

Dvostruki, spiralni niz stepenica od hrastovog drveta povezuje posetioce sa dva od četiri sprata prodavnice, a totem figura, rad Matt Gagnon Studia, sastavljena je od osvetljenih diskova i proteže se kroz središnju prazninu, dok je na zidu stepeništa montirana narandžasta spiralna skulptura njujorškog umetnika Josha Sperlinga.

Marino je u novi objekat instalirao ploče sa LED napajanjem koje suptilno menjao nijansu, a neverovatna spektar boja daje stepenište koje je škotski umetnik Jim Lambie u potpunosti prekrio raznobojnim trakama.
Spoljašnost, odnosno prednju fasadu Louis Vuitton renovirane radnje krasi impozantna konstrukcija u vidu zvezdastih kraka ljubičaste boje, isprekidanih cvećem i LV slovima koji čine logotip marke.

Foto: Stephane Muratet