Estetika nesavršenog iz radionice Astier de Villatte

Umetnički, ručno rađeni predmeti od keramike za dom sa nesavršenostima tipičnim za zanatski rad, izašli iz radionice francuskog brenda Astier De Villatte, od sada mogu krasiti i vaš životni prostor.
Ivan Pericoli i Benoît Astier, osnivači francuskog brenda Astier de Villate, kažu da “ne samo da, uz ručnu izradu, nikada nećete dobiti dva ista rada, nego ćete u svaki od njih utkati trag ljudskog bića”.
Nakon što su se upoznali u prestižnoj pariskoj umetničkoj školi i otkrili da imaju sličan pristup dizajnu – da izbegavanje preteranog doterivanja čuva životnost i lepotu radovima – Ivan Pericoli i Benoît Astier 1998. godine osnivaju jedinstvenu zanatsku radionicu keramike. Modernizovali su na svoj način francuske tradicinalne metode proizvodnje keramike iz 18. veka i udahnuli novi život starim tehnikama štampe. Stara štamparska presa sa tehnologijom izlivanja slova u olovu, poslednja te vrste u Francuskoj i jedna od retkih u svetu, ponovo je proradila u Astier de Villatte ateljeu kao još jedna inspiracija otkrivena u starim, zanatskim metodama.
Atipična izdavačka kuća bila je logičan sledeći korak, a njena prva štampana publikacija je vodič kroz Pariz “Ma Vie à Paris” sa tekstom i crtežima Lou Doillon. Pariz je, uostalom, njihov inspiracija, grad polu-san, polu-stvarnost.
Većina radnika u Astier de Villatte ateljeu potiče iz tibetanskih budističkih manastira, budući da su
osnivači brenda, kako kažu, “tibetofili”.
Parfemski atelje zaživeo je kroz saradnje sa parfimerima i kreiranje kolonjskih voda i aromatskih štapića i sveća za mirisni put oko sveta. Još kada se prilikom izbora osnovne sirovine, gline, zaobiđu uhodane staze i umesto klasične mase za keramiku upotrebi glinu za skulpture, sa grubljom završnicom, jasno je da je reč o autentičnom pristupu.
– Jedinstvenost ili, prema industrijskim standardima, nesavršenost, čuva tragove života u ručno
rađenom predmetu – smatraju autori.
Tako je porcelan, na svom dugom putu od ranih dana u Kini, preko industrijske proizvodnje savršenih, identičnih proizvoda u celom svetu, u Astier de Villatte ateljeu vraćen na kraj puta, a krug je zatvoren vraćanjem imperfekcije zanatskog rada kao važnog uslova umetničke vrednosti i lepote.
Danas brend ima dva butika u centru Pariza u kojima se mogu naći i njihov čuveni titanijumski čajnik, sveske dizajnirane na tipografskoj presi, kao i selekcija božićnih ornamenata iz celog sveta.
Astier de Villatte sada ima svoj eksluzivan izložben i prodajni prostor u beogradskoj parfimeriji
Metropoliten.

Foto: @astierdevillatte