“Noćna smena”: Suočavanje sa nepodnošljivom dilemom

Krimi drama Noćna smena čiju pozadinu čini deportacija migranata režirala je Anne Fontaine koja je okupila je istaknutu internacionalnu glumačku ekipu. Nakon svetske premijere na prestižnom filmskom festivalu u Berlinu 2020. i otvaranja drugog Festivala francuskog filma u Beogradu, film je stigao i u domaće bioskope.

Težak zadatak pred policajcima

Belgijsko-francuska glumica Virdžinija Efira (Virginie Efira), koju smo imali prilike da gledamo u filmovima “Sibil” i “Zbogom Moroni” – ostvarenje koji će uskoro biti deo i online bioskopa Moj Off – zajedno sa glumcima Omarom Sijem (Omar Sy) i Pejmanom Maodijem (Payman Maadi) u novom filmu “Noćna smena” tumači lik pripadnika policijske službe. Jedne nepredvidive noći poveren im je težak zadatak.

Suočenje sa nepodnošljivom dilemom

Viržini, Erik i Aristid su policajci koji pokušavaju da održe svoj lični i emotivni život dok se na dužnosti susreću sa svakodnevnim nasiljem. Jedne noći poverena im je neobična misija da na aerodrom odvezu migranta. Na putu ka aerodromu Viržini otkriva da će čovek koga odvode biti osuđen na smrt ukoliko se vrati u svoju zemlju. Suočena sa nepodnošljivom dilemom, ona počinje da preispituje zajedničku misiju. Trio će imati samo jednu noć da odluči o sudbini ovog čoveka.
Deportacija migranata u drami En Fontejn čini osnov 24-časovnom uranjanju u srž policijske stanice, gde glavni akteri tokom jedne noći na dužnosti, dospevaju u nepredviđenu situaciju.

Ženski lik podstiče na promenu i remeti rutinu

– Dopala mi se dinamika između ta tri lika. Svidelo mi se što imaju poslove koji ih ne obavezuju na razmišljanje jer moraju da slede jasno formulisana pravila. Ženski lik je taj koji podstiče na promenu i remeti rutinu. Njena vlastita krhkost i ranjivost navode je da postavlja pitanja i razmišlja o humanosti svog zadatka – rekla je rediteljka o filmu nakon berlinske premijere filma.

– Ona odlučuje da pročita dosije osuđenika kojeg moraju otpratiti do aerodroma kako bi bio deportovan. Kada uvidi da bi on mogao da bude ubijen po dolasku u matičnu zemlju, ne želi da prihvati da je saučesnik toga – dodala je Fontaine ističući da je tokom rada imala priliku da posmatra deo svakodnevne rutine policajaca.

Adaptacija romana mladog francuskog pisca

Film je prikazan u okviru Gala programa Berlinala 2020. i predstavlja adaptaciju romana mladog francuskog pisca Igoa Borisa iz 2016 godine. Osim Virdžinije Efire i Omara Sija zvezde filma “Nedodirljivi” (The Intouchables) uloga u filmu “Noćna smena” poverena je i američko-iranskom glumcu Pejmonu Maodiju, poznatom po ulozi u iranskom filmu “Razvod” (A Separation) koji je 2011. godine dobio nagradu Oskar za najbolji strani film.

Foto: press