Film TITAN – provokativan, erotičan, pobednik Kanskog festivala 2021. Stigao je i kod nas!

titan film

Film Titan je prošlogodišnji pobednik Kanskog festivala i sada možemo da gledamo i u našim bioskopima. Provokativan, erotičan, film koji pomera granice bioskopskog uživanja. Bajka za odrasle, ispunjena besom, ljubavlju i usamljenošću, telesnom borbom… koja koristi neobične fizičke metafore kako bi opisala emocionalno stanje glavnih junaka. Dovoljno je reći da je priča usredsređena na Aleksiju, koju igra izvanredna Agata Rusel (Agathe Rousselle) , prošle godine, dugo nakon završetka Kanskog festivala, bila glavna tema. Od danas je ova telesna, horor bajka i našim u bioskopima.

Delirijusmki horor o telu

Nakon niza nereazjašnjenih zločina, otac se ponovo povezuje sa sinom, koji se vodi kao nestao već 10 godina. Glavna junakinja filma je Aleksija, divlja i kompulsivna plesačica, koja se nalazi u središtu delirijusmkog horora o telu. Film francuske rediteljke Žulije Dukurno (Julia Ducournau) „Titan“, nazvan je po titanijumskoj pločici, koja je ugrađena u Aleksijinu lobanju nakon saobraćajne nesreće u detinjstvu. U drugoj glavnoj ulozi, pored Agate Rusel je i Vensan Lindon, koji, takođe, pokušava da kroti svoje telo, te su u filmu paralelno prikazane dve telesne transformacije – Aleksijine i Vensanove.

Žulija Dukorno, koja je i prethodnim ostvarenjem „Sirovo“ (Raw), pred publiku iznela kontroverzan film, prošle godine je, na veoma neobičan način, kada je moderator Spajk Li preuranjeno Žuliju proglasio pobednicom Kanskog festivala, pobrala sve najbolje kritike za svoj film „Titan“.