Ovde možete da donirate korišćenu odeću koja vam nije više potrebna

Foto: Usplash

Doniranje odeće više ne bi trebalo da bude problem zahvaljujući Mapi organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće. Na mapi je predstavljeno više od 30 organizacija širom Srbije gde možete odneti korišćenu odeću,  čak i sada tokom pandemije. Lokacije potražite OVDE.
Mapa je izrađena u okviru projekta “Tekstilni otpad nije u modi” koji realizuju Centar za unapređenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative / F.fm podcast, uz finansijsku podršku Evropske unije.
– Prošle godine smo sproveli istraživanje o životnom ciklusu odevnih predmeta čiji rezultati su nam pokazali da postoji veliki potencijal u oblasti doniranja korišćene, a ispravne odeće. Trenutno, oko 16 odsto građana donira nošenu odeću, 16 procenata je čuva u ormanu, a 55 odsto njih poklanja garderobu. Mi smo želeli da unapredimo mogućnosti doniranja korišćene odeće i ova mapa je jedan od načina. Nastavićemo da unosimo nove lokacije kako bi ceo proces doniranja bio što zastupljeniji u celoj Srbiji, a svi koji žele da se nađu na ovoj mapi mogu da nas kontaktiraju direktno sa stranice na kojoj se mapa nalazi – objasnila je Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

Postoji interesovanje građana

Dunja Jovanović i Marija Radaković iz Udruženja za održive inicijative / F.fm podcast ističu da je mapa izrađena zahvaljujući i građanima koji su im preko društvenih mreža prosleđivali lokacije organizacija koje primaju odeću.
Na mapi organizacija koje prihvataju donacije korišćene odeće, u par klikova možete doći do svih potrebnih informacija. Lako ćete naći gde se nalaze organizacije, kao i sve detalje koji su potrebni da bi se donacija sprovela brzo i efikasno – kontakt podaci, vrste odeće koju prihvataju, koji su termini za donošenje donacije, kako je moguće dostaviti odeću…

Pomoć za one koji imaju manje

– Doniranje stvari koje nam ne trebaju, uključujući i odeću, sasvim je prigodan način da pomognemo nekome ko nema ili ima manje od nas, a pogotovo u doba pandemije, kada nam je u potpunosti narušen uobičajeni ritam života i način na koji svi zajedno, kao društvo, funkcionišemo. Takođe, doniranjem umesto čuvanjem i posledičnim bacanjem korišćene odeće, ne samo da u sebi budimo brigu o drugima, već time doprinosimo i smanjenju stvaranja tekstilnog otpada, koji još uvek nije adekvatno regulisan u Srbiji – naglasio je Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.
Kada se odlučite da donirate odeću vodite računa da je odeća čista i da nije pocepana ili isflekana. Na taj način vodimo računa i o dostojanstvu ljudi koji će nositi odeću koju ste donirali.