HEIMTEXTIL 2015 NAJAVLJUJE EKO I ETNO TREND

table_jlv_04

Najveći internacionalni sajam kućnog tekstila i tekstila za opremu javnih objekata koji se svake godine održava u Frankfurtu je najrelevantnija prognoza trenda koja za ovu sezonu traži vedre nijase, digitalna rešenja dezena, spajanje uticaja kuluturnog nasleđa i tehnoloških inovacija.

Ove godine Sajam je zabeležio rekordni broj posetilca (68.000) i izlagača (2.759) iz 68 zemalja širom planete. „Ovo je rekordni skok broja izlagača i rekordni međunarodni karakter Heimtextila, što ga postavlja u sam vrh branše“, izjavio je Detlef Braun, član izvršnog odbora Frankfurtskog sajma. Sezonske tendnecije ovde su prikazane kroz plasman proizvoda na vrhunskom izložbenom nivou, kao i kroz koncepcijske postavke stručnjaka, dizajnera, koje Sajam okuplja. Izložba Theme Park je postavka koja daje celokupan uvid u vrste materijala (Materijal Gallery) i boje (Colour Pavilion) koji će biti relevantni u sezonskoj tekstilnoj produkciji. Postavke su odgovor na sve jasnije i istančanije potrebe tržišta, koje su emotivno obojene, usmerene na doživljaj i lično iskustvo, a sve manje na gomilanje materijalnih dobara.

Trend knjiga, koju Sajam svake godine priprema za stručnu publiku, počinje rečima „Mi smo živa bića, a ne konzumenti“ (We are people, not consumers) i to je čist odraz milenijumskog čoveka kojeg više ne određuje njegovo imovinsko stanje, već njegova postignuća (Jean-Marc Bellaiche): luksuzno iskustvo i doživljaj su prijemčiviji od luksuznih dobara. Otuda moto izložbe „Experience“ pokriva ponudu koja je tu da obezbedi neponovljivi trenutak, udar svetlosti, boja i vizija. Anne Marie Commanderur iz Stijlinstitut Amsterdam studija, koji je zadužen za knjigu trenda, stoji iza spektakularne selekcije koja se može doživeti svim čulima, jer je tekstil savršen medij za inspirativno čulno iskustvo.

Pojedinačne sekcije podeljene su na kućni tekstil koji obuhvata najširi krupni i sitni proizvodni spektar, od pokrivača, posteljina, ćebadi, peškira, salveta, ranera, stolnjaka, kupatilskog tekstila, mebl štofova, jastučnica, pa do sve važnije zidne dekoracije i tradicionalno prisutnih podnih obloga (tepisi, prostirke, ćilimi).

Tehnologija je omogućila prevazilaženje svakog problema kada je reč o paternu, tako da gotovo da ne postoji zamisao koja se na bilo kojoj tekstilnoj strukturi, od onih skupocenih i teških materijala do mekog pamuka, ne može realizovati. Ove sezone cvetni i folralni motivi i dalje prednjače (premda manje rustični), pruge su odmah iza njih, kao i igre čistih geometrijskih površina.

Boje su vedre i fino gradirane, grupu onih lakih nota čine pastelne svetlozelena, svetloljubičasta, sveži losos, mleko bela, dok zagasite nijanse idu od antracita, preko plave boje ponoćnog neba, golub sive i petrolej plave, zlatnog hrasta pa do moka kafe. Ovi poslednji, teški tonovi češće su rezervisani za luksuzne materijale sa naglašenom strukturom, dok su lagani, lepršavi i transparentni pokriveni muzikom letnjih tonova.

Crno-bele igre najčešće su primenjivan kontrast, dok je uticaj barokne šare osetno oslabio – sveden je na dekorativnu borduru. Izrazit je uticaj etno nasleđa, prevashodno kao inspiracija za nove paterne, koji su zahvaljujući kompjuterskim tehnologijama u tekstilnoj industriji postale ige bez granica. Razlika između tapaciranog nameštaja za enterijer i eksterijer se briše, većina materijala je periva.

Naročit segment su zidne obloge za koje interes poslednjih godina neprekidno i vidno raste: bilo bi pogrešno nazvati ih tapetama jer je ovaj segment otišao daleko, s obzirom na to da su tapete danas od perivih materijala, luksuznih tekstila, ukrašene poludragim kemenjem. Ova lavina inspiracija za arhitekte i dizajnere enterijera, kao i krajnje korisnike je gotovo bajkovita šuma boja, 3D efekata postignutih finim gradacijama strkutra, boja i igre svetlosti. Sezona je rezervisana za used look, za stari dobri pepito (koji je apstrahovan i stilizovan), za imitacije kamena, mermera, drveta… Eksponenti u ovoj industriji su engleski Graham&Brown koji je predstavio kolekciju Illusions tipografskih, organskih i geometrijskih paterna sa potpisom Marcela Wondersa, nemački Marburg koji je doneo kolekcije Estelle, zatim Imagination Ulfa Moritza, svedene na suštinsku dekorativnost zasnovanu na finom detalju, i Rasch sa kolekcijom Florentine sa prolećnim i letnjim bojama i cvenim šarama (Homevision), AS Creation…


Izlagačima i posetiocima iz Srbije, Crne Gore i Makedonije učešće na Sajmu Heimtextil moguće je preko zvaničnog zastupnika za ove zemlje, firme Zodax Beorgad (Beograd, Resavska 32/IV).

Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Jean-Luc Valentin, Petra Welzel, Pietro Sultera, Graham&Brown, Rasch, Marburg, Desigual