MUZEJ NAUKE U TRENTU – PROMOCIJA ODRŽIVOSTI, ZNANJA I PRIRODE

15058235511_924b9cb44f_k

Aktivan, atraktivan i nezaboravan, Muzej nauke u Trentu (MUSE – Museo delle Scienze di Trento), jedan od poslednjih projekata slavanog italijanskog arhitekte Renza Piana je istovremeno metafora alpskog vrha, staništa biljaka i životinja, mesto gde ljubitelji nauke mogu na jedinstven način da dožive savremeni arhitektonski izraz i prirodu.

Nauka, tehnologija i budućnost obejdinjeni su ne samo čistom arhitekturom šestospratne građevine i temom koje su ikona Autonomne pokrajine Trentino, već njenim odnosom prema krajoliku industrijske zone nadomak starog gradskog jezgra koja je ovim projektom počela novi život stambene četvrti. Zdanje je primer direktnog doprinosa razvoju grada kao univerzitetskog centra i čitavog urbanog sistema u zagraljuju neponovljive prirode, planina kojima teku bistri brzaci, što je bila osnovna inspiracija autora.

Arhitektonska struktura, izuzetno otvorena i energetski šteljdiva, asocira na siluetu oštrih planina, koristeći fino balansiran kontrast punog i praznog prostora. Renzo Piano je u ovom prirodnom odnosu našao ideju za muzej usred kojeg buja tropska bašta: „Planine su u kontrastu sa vodom, koja je opet u stalnoj promeni, ona ima horizontalni pravac, a planine vertikalni. To je odnos koji sam nastojao da otkrijem slušajući svoj unutrašnji glas. Takav muzej otkriva prirodnu lepotu i on je neiscrpna inspiracija“.

Prestižni muzej koji ispunjava najviše ekološke standarde ima informativan, kulturološki i edukativni karakter iz oblasti nauke, astronomije i matematike, gde se osim klasičnog obilaska može učestvovati u radionicama tipa uradi sam, gde se poseta pretvara u istraživačku avanturu kroz istoriju priorde Alpa i ostatka sveta, kroz formiranje Dolomita, gde se mogu osetiti ledeni vazduh, dodirnuti led, posmatrati tragovi života iz doba dinosaurusa, razgovarati sa naučnim radnicima u laboratoriji!

Renzo  Piano (Đenova, 1937) završio je arhitekturu na Politehnici u Milanu i već 1969. godine na izložbi Expo’70 u Osaki njegov paviljon koji je predstavljao Italiju zapazili su mnogi među kojima i britanski arhitekta Richard Rogers sa kojim potom konkuriše za svoje najpoznatije delo, Georges Pompidou Cenre u Parizu. Po završetku pariskog projekta Piano se seli u London gde ostvaruje brojne projekte! Njegov opus ubraja više od 40 kapitalnih dela među kojima su muzeji, galerije, crkve, muzički parkovi, instituti i nacionalna zdanja, šoping centri, mostovi, aerodromi i dr.

 

Foto: MUSE Trento