India Mahdavi – boja je polazna tačka dizajna

India Mahdavi, francusko-iranska arhitektica dizajnirala je rezidencije, butike, hotele, restorane…, kao i sopstvenu liniju nameštaja, a zbog svoje autentičnosti dobila je priznanje Wallpaper Design Awards za 2023. koje dodeljuje magazin Wallpaper. Rođena u Teheranu, a odrasla u Francuskoj, Americi i Nemačkoj, kaže da ju je odrastanje proželo brojnim osećanjima. Tokom detinjstva često se selila što je izazvalo njeno interesovanje za dizajniranje prostora. Kako sama voli da kaže „toliko su se kao porodica selili da nikada nije imala porodičnu kuću, ali je zato uvek bila vezana za mesta u kojima je boravila”.

India Mahdavi “boje detinjstva” prenosi u svoj dizajn

Deo detinjstva provedenog u SAD zauvek joj usadio ljubav prema šarenim tkaninama. Prva sećanja, kaže, pripadaju svetu crtanog filma – Tex Avery, Bugs Bunny, Walt Disney… i kutiji za ručak punjenoj sendvičima sa puterom od kikirikija i mlekom od jagoda. Te “boje detinjstva” sada s lakoćom prenosi da svoj dizajn i lako ih inkorporira u enterijer. Baš takav zadatak dobila je od francuske kuće Ladurée koja je želela da India dizajnira njihovu najnoviju radnju na Beverly Hillsu.

Enterijer kao šik baštenska zabava

Posao je prihvatila i bila inspirisana da kombinuje istoriju estetike pariskog brenda sa odlučnim američkim uticajem. Inspiraciju je pronašla u starom holivudskom glamuru i moćnoj sreći i radosti kalifornijskog cveća iz doba 1970. Sve te elemente kombinovala je u sanjivu, živahnu, a opet šik baštensku zabavu koja odaje počast prepoznatljivim pastelnim bojama i versajskom duhu Laduree brenda. Boja je polazna tačka dizajna koji potpisuje India Mahdavi – „izraz onoga ko je ona zaista“, koji, u kombinaciji sa iskustvom prostora ili objekta i osećajem radosti života, čini osnovu za sve njene radove.

Foto: Trevor Tondro