METROPOLITEN PARFIMERIJA: BIBLIOTEKA NAJLEPŠIH MIRISNIH PRIČA

Sa pogledom na dve ulice popularnog starobeogradskog kvarta nalazi se najlepša beogradska parfimerija koja uživa status posebne, izvanredne, neponovljive… Takve prodajne ambijente imaju svi pristojni gradovi sveta. Eto, ima ga i Beograd. Zove se Metropoliten art & niche parfimerija. Prva i jedina je takve vrste u gradu i zemlji. Ove, 2017. godine obeležila je 11. rođendan u novom prostoru mesecima pažljivo uređivanom do najsitnijih detalja, koncipiranom kao kuća, kao dom u kome ste vi gost. Za dizajn novog prostora Metropolitena zadužena je bila arhitekta Marija Palanački i još jedna, najvažnija ženska karika u ovom mirisnom carstvu koja ideje i odluke donosi i sprovodi “bez da se igde potpisuje”. Arhitekta Palanački u Metropoliten unosi sive i boje drveta, a lampe, ogledala i bočice koje se u njima ogledaju jedini su ukrasi ove kuće. Kad uđete, dobrodošlicu vam požele u dnevnoj sobi okruženoj komodama sa najprefinjenijim statusnim simbolima i ukrasima današnjice – svećama svetski čuvenih proizvođača kao što su Cire Trudon, Fornasetti Profumi, Diptyque… U kuhinji, iz koje stiže posluženje za goste, u frižiderima se hlade boce odabranih parfema, a budoar vas uvodi u svet probrane lifestyle kozmetike.

Na svojim personalizovanim policama, kao na pobedničkim postoljima, šepure se bočice najčuvenih niche parfemskih brendova. O niche parfemima već se dosta i pričalo i pisalo, ali hajde ukratko da kažemo ovako: “Niche parfemi nisu za svakoga. Ne prave se za masovno tržište. Njih treba razumeti. Baš kao i ideju parfimera da pomeša tri, običnom smrtniku, potpuno nespojiva sastojka. To su parfemi za osobe koje vole i uživaju u eksluzivnosti i jedinstvenosti”. 

Maja Milojević ima mnogo ozbiljno zvanje a od nje uvek ekskluzivno sazanjemo kakvi nas mirisni noviteti očekuju pa je često interno zovemo “urednica parfema”

Među brendovima “starosedeocima” koje već nekoliko godina možete naći na ovoj beogradskoj hot-spot lokaciji su: Julitte Has a Gun, Frapin, Comme des Garcons, Escentric Molecules, Odin, Parfum d`Empire, Robert Piguet, L´ Artisan Parfumeur, Nobile 1942, Byredo, Diptyque, Frederic Malle, Roja … ali skoro svakog meseca ima nekih noviteta te smo tako ove godine jedno glasno “welcome” poželeli brendovima Maison Francis Kurkdjian, Carner Barcelona, Clive Christian…
Kada se upoznate sa istorijom nastanka nekog parfemskog brenda priča vas odvede u najrazličitije krajeve sveta, upoznate se sa nasleđem porodica iz visokog društva u kojima se parfimerski posao prenosio sa dede na unuka, sa formulama sačinjenim od dekadentnih “zabranjenih” užitaka i sastojaka, sa hemičarima koji su u parfemima kombinovali klasicizam, avangardno francusko stvaralaštvo i doslednost u odabiru isključivo najkvalitetnijih materijala, upoznate se sa švajcarskim bankarem koji je bio predodređen da postane jedna od ključnih figura francuske visoke mode, a saznaćete i kako su dve tradicije u kojima je Francuska najjača – umetnost pravljenja parfema i konjaka, spojeni u jednom brendu… Meni najdraža još uvek je priča o nastanku brenda Eight & Bob. I sve ove fantastične mirisne pripovetke “čitaju” se u Metropolitenu. A kako se “pišu” jednom prilikom lepo je objasnio Francis Kurkdjian rekavši: “mirisni sastojci su moj rečnik, a tehnika moja gramatika”. Kao što slikari koriste boje, muzičari se igraju notama, a pisci vladaju rečima, tako parfimeri koriste mirisne arome da se njima izraze.Osim parfema i luksuznih sveća, u Metropolitenu ćete naći i najekskluzivnije dermo-kozmetičke linije za negu lica i tela kao što su Darphin, Lierac, RoC, Bioderma, Noreva, nemački lideri prirodne i organske kozmetike – Weleda i Dr. Hauschka, “apotekarski” Malin+Goetz, koreanski Erborian, “doktore za kosu” Phyto i Biokap, dok iz daleke Australije stiže čuveni Aesop, specifična aromaterapeutska kozmetika koja donosi tajne lepote, opuštanja i uživanja sa svih pet kontinenata. Inače, Aesop kutak mnogima je najvoljenije mesto u Metropolitenu, a na slikama pogledajte i zašto.

I još nešto. Metropoliten je često doživljavan kao “nedodirljiv i nedostižan”. Često čujem “uh, pa tamo je sve skupo”. Velika greška. Svih koji tako misle. Jer, osim zaista dragocenih luksuznih tečnosti, baš u njemu često možete naći savršen niche parfem po ceni duplo nižoj od komercijale na koju miriše pola grada. Da, ima akcija i sniženja. Uđete, probate, odaberete i budete posebni za mnogo manje novca nego što ste mislili. Treba vam minimum sedam minuta. To je prosečno vreme koje se potroši na izbor parfema u velikoj parfimeriji. Dobro došli!

Foto: Dragan Jereminov, Ivana V.