NAJSLAĐI JEDNOROZI: PRESLATKI DA BI BILI POJEDENI

ml crop

Popularni makarons kolačići ove godine pojavili su se u sasvim neočekivanom obliku jednoroga sa malim ušima, rumenim obraščićima i zatvorenim okicama sa trepavicama, a toliko su slatki da sama pomisao da bi trebalo da ih pojedete zvuči kao pravi greh. Jednorog makaronsi prave se u Mac Lab Cafe & Bakery u Dulutu, u američkoj državi Džordžija. Kreatori ovih poslalstica su bračni par Džek i Lan Čeng, vlasnici Mac Lab kafeterije u ovom gradu.

Džekova porodica imala je restoran u kome je on radio od svoje 14. godine. Kada se oženio, zajedno sa suprugom upisao Američki kulinarski institut u Njujorku, kako bi se oboje profesionalno usavršili. Džek je završio odsek za usavršavnje vešteina kuvanja a Lan je izučila sve o pekarskom zanatu i pravljenju peciva. Posle usavršavanja Džek je otišao u Kopenhagen gde je radio u Noma restoranu, u to vreme jednom od najboljih u svetu. Džek i Lan su savršen par u kuhinji. On je tehničar, a ona umetnik.

foto Cosmopolitan.fr
Photo Cosmopolitan.fr

Lan voli da kreira, a posebno da ukrašava kolače. Želela je i da otvore malu, intimnu poslastičarnicu koja neće ličite na ostale u gradu, a u kojoj će se svi osećati dobro. I, tako je nastala Mac Lab kafeterija, baš onakva kakvu su želeli. Da ne bi zaboravila veštine koje je stekla na Kulinarskom institutu Lan je počela da pravi makaronse za sebe, porodicu i prijatelje. Međutim, zbog velike vlažnosti makaronse je bilo teško praviti u mestu u kome žive tako da je Lan morala da usavrši recept kako bi ovi kolačići opstali. Njihova izrada je veoma teška, ali kada vidite koliko su lepi, trud se isplati. Počela je da eksperimentiše i u jednom danu morala je da spremi i po 800 makaronsa za školsku pekaru. Pravljenje nove recepture i novih ukusa pretvorilo je njenu kuhinju u laboratoriju. Prijatelji su je svakog dana zapitkivali šta im novo sprema u svojoj “laboratoriji” pa se tako jednog dana rodila ideja da se kafeterija nazove Mac Lab. Mac Lab makaronsi su bezglutenski pa i ljudi netolerantni na gluten mogu sebi da nađu malu poslalsticu. Lan kaže da su oni i zdrav dezert s obzirom da se prave od bademovog brašna i belanceta. A što se tiče ukusa – nema šta nema: čokolada, pistaći, nutela krem, kafa, crni susam, karamel, slani karamel, zeleni čaj…

Foto:http://www.maclabbakery.com/, @buttercuplmn.jpg