Weleda slavi 100 godina uzajamne ljubavi prirode i čoveka, a jedna krema voli se već 95

Povodom svog jubileja, čitavog veka povezivanja ljudi i prirode, Weleda je za proslavu svog 100. rođendana otvorila vrata najlepšeg prirodnog raja. Sada, kada vlada “pravilo distance” priroda nam je  potrebnija nego ikad. Postoji jedno mesto na koje možemo da odemo u bilo koje doba dana ili noći –  u virtuelnu posetu Weleda vrtu, jednom od najvećih biodinamičkih vrtova lekovitog bilja u Evropi. Kako tamo da stignete?

Šetnja Weleda baštom

Weleda Open Garden je interaktivna platforma koja nas vodi u čuveni vrt u kojem cvrkuću ptičice, ukojoj vrtlari pričaju kako nastaje vaša omiljena krema, prošetajte stazama pored kojih raste živopisno poljsko cveće… i, uživajte. Sve što treba da uradite je da kliknete OVDE.

Bolje i zdravije mesto za život

Ako je neki brend  pre 100 godina postavio svoje ključne vrednosti, a drži ih se i danas, vrednosti koje su odolevale izazovima pomodnosti i komercijalnih aktuelnosti, vrednosti koje danas postaju atkuelnije nego ikada i koje možemo usvojiti kao inspiraciju… mora biti da su te vrednosti bile prave, važne za sve nas. Zato, hajde da dozvolimo Weledi da nas nauči kako da od planete stvorimo bolje i zdravije mesto za život. Dr Ita Wegman, osnivač Weleda brenda, jednom je izjavila, a na nama je da razmislimo i damo odgovor – “Priroda se menja i postavlja nam pitanje da li i mi želimo da promenimo svoj način razmišljanja?”

Weleda priču započeli su filozof, doktorka i hemičar

Weleda duboko veruje u jedinstvo čoveka i prirode. Kao pioniri održivosti  od prvog dana te 1921. godine svetu se ne obraća rečima, već delima, a najveće je Weledin biodinamički vrt lekovitog bilja.  Pre 100 godina, Weleda priču započeli su filozof, doktorka i hemičar – Rudolf Štajner, Ita Vegman  i Oskar Šmidel – grupa posvećenika, entuzijasta i naučnika pokrenula projekat u koji je duboko verovala. Našli su se na istom poslu – da razviju prve farmaceutske, a potom i kozmetičke formulacije bazirane na čistim prirodnim sastojcjima i uverenju da su životni procesi u ljudskom telu i u prirodi u neraskidivoj međusobnoj vezi. Ova filozofija nazvana je antropozofijom, a njena primena u gajenju biljaka dovela je do biodinamičkih farmi, koje su po svom kompleksnom pristupu prirodnim procesima, iznad organskih.

Proizvodi koji ne znaju za vreme

A u kolekciji Weleda proizvoda ima proizvoda koji ne znaju za vreme. Kultna Skin Food krema kreirana je 1926. godine. I danas, 95 gpdina kasnije je omiljena, voljena, kupovana, preporučivana, poklanjana mežu prijateljicama… Jer, najbolja je. Pasta za zube od ratanije je još starija. Formulisana je 1923. kako bi umirila i jačala oetljive desni. Godinu dana kasnije, 1924. godine, napravljen je Sok od breze. Za pročišćavanje organizma, za prolećni detox, od mladih listova breze, ubranih u čistim šumama čeških planina, ali pažljivo, da se drvetu ostavi dovoljno listova da ostane zdravo. Krema od irisa je nešto mlađa. Kreirana je 1966. godine i od tada tačno zna kako da zdraži vlagu u koži, baš kao što koren irisa zna kako da sačuva vlagu za biljku u nepristupačnim visoravnima planine Atlas u Maroku, gde se iris gaji za potrebe ove kreme.

 

Foto: press