OVOGODIŠNJI MIKSER FESTIVAL ZABELEŽIO REKORDNU POSETU

Ghost Project FOTO Luka Trajkovic (1)

Sedmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održan je ove godine na popularnoj lokaciji u Savamali, pod nazivom „Neizdrž”. Tokom četiri dana predstavilo se više od 100 stvaralaca iz zemlje, regiona i sveta u okviru devet programskih celina koje je videlo preko 75000 posetilaca!

Street Smart FOTO Milica Drinic (2)

Naziv „Neizdrž” značio je poziv stvaraocima širom sveta da prepoznaju svoju „tačku pucanja”, razgovaraju o svojim frustracijama bavljenja kreativnim stvaralaštvom u Srbiji, na Balkanu i svetu danas i umreže svoje stvaralačke porive.

Ghost Project FOTO Luka Trajkovic (3)

Mikser je započeo sesijama razgovora, urbanističkom konferencijom pod nazivom „Uputstva za humani grad” na kojoj su govorili arhitekta, Ivan Kucina, predstavnice urbanističkog departmana Grada Beča, Angelika Vinkler i Barbara Majer, Marieke Berkers iz Gradskog saveta Amsterdama, španski arhitekti iz Basurama kolektiva, Huan Lopez-Aranguerena… Grupna izložba „Black box” u okviru festivala osmišljena je kao instalacija 100 umetničkih radova raspoređenih na različitim lokacijama Savamale. Ljubitelji dizajna uživali su u izložbi kolektiva Young Balkan Designers, koji okuplja najkreativnije mlade dizajnere iz regiona Design Hub-u (Travnička 3).

Young Balkan Designers FOTO Luka Trajkovic (3)

Mikser EDU program pružio je niz interesantnih predavanja i radionica na temu arhitekture, dizajna, fotografije i kreativnih industrija, a na ulicama Savamale posetioci su mogli da uživaju i pazare na Mikser Bazaru.

Konstantin Grčić i Jan Boelen - Design Hub - FOTO Milica Drinic

Predavanje „Sve što ste želeli da znate o dizajnu”, održao je renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić (na slici sa Jan Boelenom).

Foto: Luka Trajković i Milica Drinić