SAVREMENI LOFTOVI NA KOLEDŽU SAINT MARTIN

Dining room arial

Izložbeni apartman u okviru londonskog koncepta Saint Martins Loft opremio je Marc Péridis, osnivač London gallery i studija 19 Greek Street! Projekat čiji su izvođači Aquila House Holding i Noved Proprety Group obuhvata 13 stanova na gornjoj zoni kultne zgrade iz koje je slavni koledž iseljen pre četiri godine.

main room

Arhitektura Saint Martins School of Art iz 1939. godine ikona je dva stila i duha vremena u kojima je nastala, Moderne i Art and Crafts. Ideja za projekat životnog prostora (koju je potpisao londonski arhitektonski studio Darling Associates) u okviru istorijske zgrade londonskog Sohoa stoji na vrlo visokim nogama zahvaljujući predznaku koji ovo ime nosi: sa Saint Martins School of Art izašla su najveća imena dizajna u umetnosti, pa i sam autor dizajna prvog stana nosilac je ove prestižne diplome!

1

„Dobro se sećam vremena koje sam kao student dizajna proveo na koledžu Cetnral Saint Maritns  – upravo tu energiju hteli smo da unesemo u stanove  projekta, koji ne samo da se oslanja na slavnu prošlost ove posebne zgrade i institucije, već treba da pokrene novu životnu energiju unutar sebe, da da novu vrednost materijalnom i urbanom okruženju“, rekao je  Péridis.

Bivši đak ovog  koledža vešto se poslužio savremenim eklektičnim pristupom u opremanju radi izvođenja model-stana koji predstavlja smisao rezidencijalnih objekata u čuvenoj četvrti umetnosti i kulture.

Large bedroom 2
Prozorski otvori od poda do plafona stilski čuvaju identitet zgrade, sa njih se prostire veličanstven pogled na West End i Parlament, pušataju more svetlosti u stanove naglašavajući pastelni, lagan izbor tonova za većinu površina u prostoru– harmonija blagih nijansi takođe pocrtava prostranost i prozračnost ambijenata.

Living room arial

Dupleksi, penthausi i prostrane terase kao izraz savremenog dizajnerskog baratanja stilovima, otvoreni i okupani svetlošću, pružaju osećaj da sa njih grlite londonsku panoramu. U cilju očuvanja koherentosti prostora, plakari-ostave pružaju se od poda do plafona i njima se pristupa pomoću drvenih merdevina.

Oprema za loft potiče velikim delom iz bogatog programa Londonske galerije, pa se tako u prostoru smenjuju komadi kao izložbeni eksponati: od Flossovih visilica braće Bouroullec, neobičnih sofa-stolica iz ateljea Studiomama i holandskog dizajnera Richarda Huttena…

Dining room orange canvas

Unutar pozamašnih kvadratura prostor je savremeno osmišljen, opremljen tako da se ne gubi osećaj širine uz poštovanje potreba za maksimalnim komforom.

Sofe i stolice sa klub stočićima čine jednu celinu u okviru prostorije, dok malo formalniji deo predstavljaju trpezarijski sto i stolice u drugom delu prostora. Na trpezarijski deo nadovezuje se kuhinja koja je odvojena skraćenim zidovima i čiji je nivo spušten u odnosu na trpezariju.

Kitchen 2

Radni deo je iznad kuhinje i sa njega se pruža pogled na trpezariju; on je naspram visokih prozora koji osvetljavaju ovaj deo stana.

Studio 2

Spavaće sobe su takođe na gornjem nivou, obojene pastelnoplavo i minimalno opremljene pružaju maksmimum udobnosti koja je zasnovana na minimalnoj opremljenosti.

Large bedroom 6

Foto: 19 Greek Street