SLAPOVI ZAOBLJENIH LINIJA: NAMEŠTAJ I DETALJI PRIVLAČNIH ORGANSKIH OBLIKA

h6 normann_30_10_14__0982

U mnoštvu našeg predmetnog okruženja, hiperprodukcije i svakodevnih potraga za novim čulnim iskustvima, gde utakmica dizajnera i proizvođača ne zna za time out, nije retko da kritici vremena ne podležu oblici koji se oslanjaju na prirodu, koji su organskog idejnog porekla, oni za koje su brojni umetnici poput Henrija Mura, Konstantina Brankušija, a kod nas Olge Jevrić, bili vezani u smislu vitalne stvaralačke energije. Rezultat kreativnog delovanja je uvek određen poimanjem i ličnim potpisom umetnika i dizajnera koji ostavljaju na delima.

MU_Storage Jar_01

Organski oblik je prijemčiv jer nije težak, blizak je čoveku i njegovom prirodnom okruženju, jer ga podseća na kamen, oblak, list, talas, kapljicu vode… Linije ovakvih oblika uvek su zaobljene i prepliću se sa formom tako da imaju kvalitet beskonačnog. Ovome se dodaju smisao i svrha predmeta kojeg prati taj poznati oblik. Predstavljamo vam nekoliko primera gde su se koncentrisali uspešno izvedena ideja, organski uzor i sklad funkcije i forme! VuB_ArtesanoOriginalTea_LE_2015_06

Sjajna je proizvodna paleta brenda Toast, koji upotrebu jednostavnih elemenata sa bazičnim namenama i skladnim dizajnom smatra oblikom koji životu daje ne samo zabavni karakter već pruža jedno novo iskustvo.

PEBBLE_01

Okruženi smo jednostavnim predmetima i oni treba da pruže životu delikatnu notu, da susret sa svakodnevnim aktivnostima bude na višem nivou. Jer, dizajn je kao kuvanje: ideje potiču iz svakodnevnih opažanja, kuvar barata osnovnim elementima kako bi njihovim dobrim balansom pripremio ono što će za nas biti novo i ukusno. Hoklica Cotton koju potpisuje Tsu-Chi Yin primer je dobro razrađenog oblika i dimenzije u kombinaciji sa suprotnostima kao što su pamuk i drvo.

LT03051_02

Na sličan način posude za namirnice iz Toastovog portfolija Mu predstavljaju tradicionalno prefinjenu igru materijala, u ovom slučaju drveta i porcelana, dok podmetač za vrelo posuđe Pebble izgleda kao da je sastavljen od kamenčića koje su mudraci pažljivo sakupljali na obalama reka. Čaša za pivo Volcano sa metalnim postoljem svojim lakim oblikom odagnava umor koji se nagomilao u toku dana.

Posudica za drobljenje parmezana dolazi iz kolekcije Ad Hoc, brenda koji poslednjih 20 godina razvija svoju vizuelnu ideologiju na tragovima nemačkog avangardnog pokreta Bauhausa ili novijeg brenda Braun, i opštepoznatog nemačkog stava da dobar dizajn mora biti sinteza kvaliteta, funkcije i estetike.

Klasične linije takođe imaju uzore organskog porekla: Ursula kolekcija danskog brenda Kähler elegantnu liniju dopunjuje prolećnom ponudom u žutoj boji. Posude za čaj i kafu potpisala je Ursula Munch-Petersen pre 20 godina za danski dizajn projekat sa posuđem Laerke/Lerche. Sličnim jezikom govori i kolekcija Unit Miniature kao uspešno izdanje multifunkcionalne keramike istog brenda. Reč je o posudama koje bi se mogle uskladiti sa svakim stilom i koje mogu menjati namenu: od posude za ključeve u hodniku, preko one za kozmetuku u kupatilu, do kutijice za radni pribor na radnom stolu.

Stolica Form (Normann Copenhagen) je danski idiom dizajna i finih slapova zaobljenih linija, u kombinaciji sa inovativnim industrijskim tehnikama. Simon Legald primenjuje tradicionalnu konstrukciju stolice kako bi postigao prirodno jedinstvo između sedalnog i nosećeg dela. Njegov cilj je fleksibilan model koji može da se prilagodi različitim tipovima nogara koje nose jedinstven deo za sedenje. „Imao sam ideju o tome kako bi trebalo da izgleda idealna stolica. Hteo sam da objedinim sedište i njegov ram na način na koji to nikada ranije nisam. Za mene forma jeste suština dizajna, ona čini poizvod prepoznatljivim i izdvaja ga od ostalih proizvoda. Forma je ono što prvo ugledate, ona prethodi iskustvu funkcije. Forma je pečat koji dizajner stavlja na nameštaj ili predmet“, rekao je Simon Legald.

Karim Rašid, jedan od najslavnijih dizajnera današnjice, poznat po neponovljivom stvaralačkom jeziku, svoj rad opisuje kao brak organskog i geometrijskog dizajna, tehnologije i materijala, koji se spaja sa pitomim organskim oblicima izrazite taktilnosti i moćnog vizuelnog doživljaja. Podna i stona lampa Blob koju je radio za Foscarini je snažan svetlosno-skulpturalni objekat od polietilena koji emituje jako difuzno svetlo. Lampa je pogodna za sto, pod ili čak plafon; sama ili u kompoziciji stvara nesvakidašnje svetlosne efekte.

FOSCARINI Small blob

Fotelja Blobina zadivljujućih boja je takođe deo nepogrešivo prepoznatljivog Rašidov rečnika. Poliuretanksa pena podržava školjkoliki oblik i pruža neophodan komfor.

MERITALIA-Blobina

Sofa Orgy kojiu je Rašid dizajnirao za Offecct u kombinaciji je sa tabureom koji se uklapa u njenu liniju poput pazla i stapa u jedinstven, zatvoren oblik! Luksuzna i udobna sofa bi se odlično utopila u okruženje kakvo pruža klupski ambijent.

orgy-sofa-4[1]

Foto: Ad Hoc, Kähler, Normann Copenhagen, Villeroy&Boch, Foscarini, Offecct, Meritalia, Toast