Između raskoši i strogosti

Revija Max Mara Resort 2021. kolekcije bila je jedna od modnih žrtava pandemije. Planirano je da se održi u pozlaćenim salonima palate Yusupov u Sankt Peterburgu, ali je morala da bude otkazana zbog izbijanja pandemije korona virusa. Bilo bi to prilično neobično iskustvo, ali nažalost, nije se ostvarilo. Palata Moika jedna je od najvećih među brojnim štukaturanim palatama u gradu izgrađenim u 18. veku, sa izuzetnim sjajem italijanskih arhitekata. Prepuna neprocenjivih umetničkih remek-dela prikazanih u ukrašenim kabinama i galerijama u rokoko stilu, palata je i dom  dramatičnih mračnih sećanja – u njenom podrumu, Rasputin, takozvani Ludi monah, slavno je ubijen 1916. godine.

Racionalizam pomešan sa poezijom

Kreativni direktor Ian Griffiths i dalje je pod čarolijom ruskog grada, koji je posetio nekoliko puta pripremajući se za otkazanu reviju. Ono što voli u Sankt Peterburgu je to što je njegovu arhitekturu kao racionalnu, uređenu jedinstvenu celinu dizajnirao car Petar Veliki. Njegov neoklasični dizajn je lepo izveden sa svojevrsnom poezijom.

– Taj ugao, racionalizam pomešan sa poezijom, bilo je nešto što smo želeli da istražimo i za Max Maru. Želeo sam da napravim kolekciju koja daje ideju o dobrom dizajnu i redu, ali i neku vrstu rapsodične lirike inspirisane gradom Puškina, Čajkovskog, Dostojevskog – objasnio je Griffiths.

Uticaj raskošne estetike Ermitaža

Dizajner je dobio čast da poseti arhivu Državnog muzeja Ermitaž, kako je ponosno objasnio tokom predstavljanja kolekcije, održanog u sedištu Max Mare u Milanu. U Ermitažu se čuva odeća Romanovih, zajedno sa bezbroj veličanstvenih kreacija koje oduzimaju dah i pripadaju ruskoj aristokratiji. Tako raskošnu estetiku, daleko od razumne, minimalističke elegancije Max Mare, nekako je trebalo smestiti u neku stilsku sredinu.

– Nazvali smo kolekciju „Razum i ljubav“, kao da je to naslov Tolstojevog romana. To je dinamika koja izgleda prilagođena vremenu u kojoj sada živimo. Ono što me je pogodilo je da je upravo to ono što se činilo pravim konceptom koji treba razviti. Praktična, dobro dizajnirana, korisna odeća je ono što sada morate da radite sa stanovišta dizajna, ali u isto vreme osećaj lirskog ili poetskog je upravo ono što nam danas treba, jer nam je potrebna više nego ikad takva vrsta psihološkog faktora dobrog osećaja koji nam može pružiti lepa, utešna odeća. Poezija nam je potrebna kad god možemo da je nađemo – rekao je kreativni direktor Ian Griffiths.

Napetost između raskoši i strogosti

Način odevanja ruskih aristokrata, neodoljiva inovacija konstruktivizma i modernizma i kontrast moćnih grafičkih simbola i nove “čistoće” bile su teme koje su privukle Griffithsa. U kolekciji je suptilno predstavljao napetost između raskoši i strogosti, romantizma i modernosti. Od elemenata u kolekciji se pojavljuje ravna linija inspirisana dvadesetim godinama, čuveni kaput Max Mara  izrađen je od čiste kamilje dlake, zlatne pletenice starinskog izgleda kojima se ukrašeni komadi odeće, tradicionalni geometrijski ruski motivi, dezen romantičnih izbledelih buketa ruža, koji podsećaju na kitnjaste cvetne tapiserije u palati Yusupov… I, samo se može zamisliti kako bi to izgledalo da se revija zaista održala u svom tom veličanstvenom dvorskom sjaju.

Courtesy of ©MAX MARA

Foto: Max Mara