SVE JEDNO JE: IZLOŽBA SLIKA BISERKE PETROVIĆ I VLADIMIRA VINKIĆA U PANČEVU

ATT00347

Izložba slika SVE JEDNO JE Vladimira Vinkića i Biserke Petrović otvorena je sinoć u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva. Izložbom “Sve jedno je” predstaviće nam se dvoje umetnika – Biserka Petrović i Vladimir Vinkić,  koji su godinama gradili karijere u Srbiji i u inostranstvu, prvenstveno u Italiji gde su oboje završili specijalizaciju na Accademia di belle arti di Firenze. 

O izložbi Vladimira Vinkića i Biserke Petrović “Sve jedno je” Danica Krstić kađe: Dvoje umetnika koji nam se predstavljaju ovom zajedničkom izložbom uspeli su da, obrađujući upravo ovaj motiv spoje “nespojivo”, apstrakciju i figurativnost, ideju i izuzetno poznavanje slikarskih tehnika. Biserka i Vladimir, đaci beogradske Likovne akademije i kolege sa firentinske Accademia di belle arti, izlažu ovom prilikom dela koja se bave temetikom identiteta, ličnog i kolektivnog, pristupajući portretu na različit način. Dva različita izraza, dve tačke gledišta imaju kao krajnji cilj činjenicu da se tumačenje predstavljenog ne može potpuno odvojiti od iskustva.
Iskustvo boravka u Italiji Vladimir je preneo u dela koja evociraju meke italijanske kulture i umetnosti, poput Firence, Venecije i Sijene. Spajajući teme pejsaža i portreta i kombinujući tehnike digitalne fotografije i ulja na platnu, njegova dela čine prostor, vreme i ličnost relativnim. Kao što su relativizacija iskustva, (umetnika i publike), tačke posmatranja umetničkog dela i odnos detalja, često apstraktnog, prema celini ono što dela Biserke Petrović prenosi u sferu geštalt psihologije i kvantne
fizike. Iako prividno bez previše dodirnih tačaka dela Biserke Petrović i Vladimira Vinkića kombinuju se u umu gledaoca stvarajući prosvetljenje, spajajući unutrašnje i spoljašnje svetove, organsko i neorgansko, vidljivo i nevidljivo. I sve jedno postaje.


Biserka, sa druge strane, i sa druge polazne tačke, sakriva od publike celinu svojih dela. Ali samo na prvi pogled. Da bismo došli do te celine i učinili delo potpunim, tj. smislenim našem iskustvu potrebna je upravo naša intervencija što njen slikarski ekperiment u slučaju pojedinih dela dovodi do performansa u kojem će, po prvi put na ovoj izložbi, učestvovati i sama publika. Zaintrigirani detaljem, najčešće apstraktnim, pozvani smo da otkrijemo šta se krije iza. I neminovno je da se zapitamo šta ostane kad rascepkamo naš svet, našu stvarnost, na što sitnije detalje. Nameće se i pitanje da li smo u stanju da odvojimo dva sveta, apstraktni, sačinjen od vibracija i delića čestica, od ovog u kome smo primorani da sagledavamo celinu. Ono što je iza i iznad svake realnosti i iskustva, ono što gledajući kroz delove moramo učiniti celinom, geštalt, kvantna fizika, sve se to spaja na delima Biserke Petrović. Delići njene stvarnosti pred našim očima i zahvaljujući našoj intervenciji i tački posmatranja postaju celina.

Izložba je otvorena do 29. aprila u Galeriji savremene umetnosti  Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Živojina Mišića 1.

Foto: press