TREĆI ALBUM BLAZIN’ QUARTETA: BALKANSKI DŽEZ KAO DOSETLJIVA POSTMODERNA LUDORIJA

Džez sastav Blazin’ Quartet objavio je treći studijski album balkanskog džeza nazvan La mer, la pierre, la terre, l’oiseau (More, kamen, zemlja, ptica) u izdanju muzičke kuće „Coolabel”. Beogradska publika biće u prilici da premijerno čuje nove numere 7. aprila (21 čas, beogradskI Mikser House). „Blazin’ Quartet” stvorio je autentičnu mešavinu balkanskog melosa, modernog džeza i elektronske muzike, a čine ga Sarajlija i Parižanin Srđan Ivanović (bubnjevi), Kristof Panzani iz Francuske (saksofon, klarinet), Grk Andreas Polizogopulos (truba) i Bugarin Mihail Ivanov (kontrabas) koji stvaraju na relaciji Pariz-Beograd-Amsterdam. Kao gost na ovom albumu pojavljuje se i poznati italijanski gitarista Federiko Kasagrande.
– Možda bi završetak nekog vica bio drugačiji, ali kad spojite Grka, Bugarina, Francuza i Bosanca dobijate džez kvartet, koji voli da eksperimentiše sa zvucima i da kreira svoj muzički svet. Još specifičnije, svet balkanskog džeza – objašnjava Srđan Ivanović, frontmen sastava „Blazin’ Quartet” i dodaje da je lepota muzičkog jezika u tome što lako komuniciraju sa publikom sa različitih prostora:
– Krčeći put do prepoznatljivosti svirali smo na različitim festivalima po Evropi, ali smo shvatili da u Parizu isto razumeju balkanski folklor kao i u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu.
„Blazin’ Quartet” je 2008. pobedio na najvećem džez takmičenju u Holandiji „Dutch Jazz Competition” a iste godine je dobio priznanje „Holland Casino Jazz&Pop Award”. O njemu su izveštavali brojni svetski mediji među kojima je i prestižni američki magazin „Downbeat”.
– Dosetljive postmoderne ludorije mladog „Blazin’ Quartet-a” vredne su pomena. Predvođeni gipkom rukom bubnjara Ivanovića oni izvrću konvencije, što se i može očekivati od benda čiji se jedan od albuma zove ’Jalkan Bazz – navodi se u izveštaju Džosefa Vudarda, muzičara i kolumniste različitih magazina među kojima su i „Rolling Stone” i „Downbeat”.
– Beograd se poslednjih godina učvrstio kao prestonica džeza, o čemu svedoče široka ponuda za ljubitelje ove vrste muzike, kao i veliki broj posetilaca na festivalima, koncertima i svirkama. Nekada smo i mi bili deo te koncertne publike, a kako smo u ovaj album utisnuli mnoge delove naših života, tako su se na njemu našli i snažan duh Balkana i zaleđe beogradskih muzičara – ističe bubnjar Srđan Ivanović.

„Blazin’ Quartet” je objavio albume „Finding a Way” i „Jalkan Bazz”, dok će se njihov album „La mer, la pierre, la terre, l’oiseau” uskoro naći u prodaji. Sastav je, između ostalog, svirao u Brazilu, Kini, Grčkoj, Francuskoj i na Tajlandu, a sarađivao je sa brojnim svetski priznatim muzičatima među kojima su Rambo Amadeus i Timoti Robert. Sva četiri člana benda su školovana na prestižnim evropskim muzičkim konzervatorijumima, a pojedinačno su nosioci brojnih muzičkih priznanja.
„Blazin’ Quartet” će, početkom aprila, imati mini-turneju po Srbiji. U Kulturnom centru Pančeva nastupaće 3. aprila. Dan kasnije sviraće u novosadskom multimedijalnom prostoru „Firchie Think Tank Studio”, a 5. aprila u subotičkom „Klein Housu”. Kragujevčani će imati priliku da ih čuju 6. aprila u SKC-u, a Beograđani 7. aprila u „Mikser Housu”.

Foto: press