TREŠNJIN CVET KAO DEKORACIJA: HANAMI U VAŠEM STANU

Trešnjin cvet u svetu je cenjen zbog svoje lepote a u Japanu ima i veoma jaku simboliku. S obzirom na to da je život ovog prelepog i mirisnog cveća na grančici trešnjinog drveta vrlo kratak Japanci ga upoređuju sa našom prolaznošću, ljudskim životom na Zemlji koji ima svoj vek trajanja. Zato se trešnjin cvet smatra simbolom prolaznosti i čistote.

U zemlji izlazećeg sunca postoji i divan običaj nazvan hanami. To je japanska reč koju bi mogli da prevedemo kao “gledanje cveća”. Iako se može odnositi na bilo koji cvet, termin se koristi kada se govori o cvetovima trešnje. Hamani je praznik trešnjinog cveća i u danima kada se delovi gradova u Japanu zabele od procvetalih trešnji organizuju se ture razgledanja i uživanja, kao i piknici u gradskim parkovima. Hanami je kao običaj počeo prvo da se obeleževa na carskom dvoru u Japanu, ali je kroz istoriju ovo posato običaj u kojima uživaju svi ljudi, a posebno turisti.

Iako nam je Japan daleko, mini hanami možete sami sebi priuštiti. Za razliku od klasičnih buketa svoj dom možete osvežiti grančicama trešnje u pupoljcima ili cvatu. Grančice stavite u odgovarajuću vazu u deo stana kojem želite da date novu dimenziju. Enterijeristi preporučuju da to bude bela i crna vaza jer te dve nijanse prave najlepši kontrast sa nežnoroze ili pink trešnjinim cvetovima.