U 68 SLIKA: IZLOŽBA “BOLJI.ŽIVOTA” IZ STERILNOG BLOKA ZA TRANSPLATACIJU VMA

Dok je boravio u sterilnom bloku za transplantaciju Vojnomedicinske akademije, tokom procesa pripreme za transplantaciju koštane srži, cele nedelje pred proceduru Miroslav Ničić beležio je fotoaparatom svog telefona motive iz svakodnevnog bolničkog života, tokom kojeg je bio podvrgnut terapiji od 140 tableta na dnevnoj bazi.
Tako je Miroslav, Miki ili Niče, kako za koga, u oblicima pilula, sumornoj bolničkoj scenografiji, hodajući po ivici provalije, u svim detaljima oko sebe pronalazio umetnost, radost, humor, parodiju, mladost i neodoljivu volju za životom. Na žalost, Mikijeva priča nije imala srećan kraj.
Njegovih 68 fotografija, svoj put u javnost, a sada i do izložbe, našle su preko društvene mreže Instagram, na posebno otvorenom profilu pod nazivom @bolji.zivota. I sama ta igra reči, uz radove, pokazuje jednostavnu činjenicu da je život jedan – na njegovom početku, kao i pred njegov kraj, i da je najveća stvar radovati mu se, i to u svakom danu.
Otvaranje izložbe “Bolji.života” zakazano je u ponedeljak, 18. novembra 2019, u 20 sati, u Kulturnom centru Grad i trajaće do 1. decembra 2019.

Izložbu prati ‘’Tata Miki projekat’’ – koncert Ničeovih saradnika muzičara, kolega sa scene, koji će u subotu, 23. novembra za ovu priliku izvesti sopstvena viđenja kompozicija čije je demo-verzije Miki Ničić osmislio i snimio tokom lečenja u bolničkim sobama Beča, Beograda i Tel Aviva. Ničeovi saradnici-muzičari, kolege sa scene, na koncertu će izvesti sopstvena viđenja njegovih poslednjih kompozicija. Neke od njih su dečje, neke tinejdž, neke za odrasle, a neke surovije i od toga.
Nastupaju: Autopark, Artan Lily,Auf Wiedersehen, Zemlja Gruva, KEZZ, Ida Prester, Konstrakta, Laura 2000, Mylutin, Plejboj, Porno Brak, Shobaya, Shreya.
Ulaznice za koncert koštaju 500 dinara, a sav prihod od istih biće poklonjen Udruženju “Zajedno za novi život” u svrhu nastavka igranja istoimene predstave koja je nedavno postavljena na sceni Narodnog pozorišta, a koju izvode pacijenti koji su uspešno prošli proces transplantacije organa.
Miroslav Ničić (1975 – 2019) bio je digitalni, konceptualni i filmski umetnik, dizajner i muzičar iz Beograda, koji je velike delove svog života proveo u Zagrebu, Sofiji i Beču. Na različitim mestima bio je poznat kao Miro, Niče ili Miki. Bio je jedan od osnivača i gitarista benda Zemlja Gruva, osnivač dizajn studija Logomir i pokretač Lava produkcije.

Foto: press