Very Peri je boja 2022. godine – postojanost plave i energija crvene

Very Peri je boja godine 2022, odlučio je Institut za boje Pantone, kompanija koja postavlja jedan od najpriznatijih standarda boja. Pantone kaže da boja spaja “postojanost” tradicionalne plave sa “energijom i uzbuđenjem” crvene. Ljubičasta nijansa je, kako je istaknuto, podstaknuta porastom metaverzuma – ulaska u virtuelni svet koji povezuje sve vrste digitalnih okruženja, kao i uticajem “zatvaranja” sveta zbog pandemije korona virusa.

Kreativnost i maštovito izražavanje

Dok se krećemo kroz svet promena, izbor Pantone 17-3938 Very Peri boje donosi novu perspektivu i viziju voljene porodice plavih boja. Very Peri nijansa istovremeno poseduje ljubičasto-crveni podton, pokazuje duhovit, radostan stav i dinamično prisustvo koje podstiče hrabru kreativnost i maštovito izražavanje.

Boja koju nalazimo u prirodi

Po prvi put ove godine, Pantone je odlučio da kreira novu nijansu koja nije bila u njegovom postojećem katalogu boja za boju godine. Da bi to uradila, kompanija je pomešala plave tonove sa ljubičastocrvenim. Dobijena Very Peri je slična bojama koje se obično nalaze u prirodi, kao što su cvetovi lavande ili ptice sa svetloljubičastim perjem. Prema Pantone institutu, Very Peri ukazuje na trenutni fizički i digitalni pejzaž.

„Pantone 17-3938 Very Peri simbol je globalnog duha vremena i tranzicije kroz koju prolazimo. Kako izlazimo iz intenzivnog perioda izolacije, naši pojmovi i standardi se menjaju, a naši fizički i digitalni životi su se spojili na nove načine”, saopštio je Pantone institut.

Foto: dezeen.com