250 TAJANSTVENIH GODINA PARFEMSKOG BRENDA CREED

Najstariji i verovatno najtajanstveniji parfemski brend na svetu Creed osnovan je u Londonu pre više od 250 godina, tačnije 1760, a danas najpopularnije “naslove” ove parfemske kuće možete naći i kod nas, u L’Atelier parfimeriji. Osnovao ga je James Henry Creed i kompanija se sa oca na sina prenosi već sedam generacija. Kuća Creed poznata je po svojoj tehnici obrade sirovih materijala tako da u procesu formulacije mirisnih kompozicija ne koriste sintetičke zamene.

To što privlači pažnju i interesovanje slavne klijentele poput članova kraljevskih i predsedničkih porodica – od kraljice Viktorije do JFK i Vinstona Čerčila, zatim filmskih velikana kao što su Hemfri Bogart, pa čuveni “Bondovi” Šon Koneri, Pirs Brosnan i Rodžer Mur koji su svi koristili Green Irish Tweed, brend Creed zahvaljuje svom drskom ignorisanju konvencija moderne industrije mirisa. Ne reklamira se, ne angažuje slavne ličnosti zarad promocije brenda i zadržava selektivne distributivne kanale bez obzira na to što bi proširenje značilo i veći profit. Bilo da su muški, ženski ili unisex Creed parfemi čuvaju se u bočicama koje predstavljaju modernu verziju istorijskog nasleđa. Green Irish Tweed iz 1985. jedan je od najpoznatijih Creed mirisa, a obožavan među klijentelom je i voćno-mošusni Aventus inspirisan životom Napoleona Bonaparte. Mišel Obama i Anželina Džoli koriste Love in White, Sofia Vergara uvek miriše na Jardin d’Amalfi, a Suzan Sarandon voli Creed Santal. Creed Aventus je muški, voćno-drvenasti parfem lansiran 2010. Napoleon Bonaparta bio je inspiracija za ovu kombinaciju mirisnih nota koje su dočaravale njegov život, ideje, upornost, rat, mir i ljubav. Top note Aventuse prepune su voćne svežine koju daju crna ribizla, jabuka, ananas i bergamot. U srednjim notama mogu se osetiti slatke arome ruže, breze, čistotu marokanskog jasmina i intenzivni pačuli. Kompoziciju zatvara miris hrastove mahovine, vanile, mošusa i ambre.

 

 

Love in White parfemska voda jedan je od dragulja kuće Creed koji ljubav ka putovanju, osećaj slobode i harmonije. Izuzetno svež, ženstven, mlečni cvetni buket kreirali su Olivier Creed, parfemski dizajner šeste generacije, i Erwin Creed iz sedme generacije Creed porodice. Love in White inspirisan je putovanjima i napravljen od sastojaka koje je Olivier lično sakupio na pet kontinetata tokom svojih avantura. Miris se otvara aromama pomoranžde sa šapanskog juga, srednje note čine pirinač, egipatski iris, jasmin sa italijanskih morskih obala, narcis sa francuske rivijere, magnolija sa planina Gvatemale i bugarska ruža. Bazu parfema čine vanila sa Jave, kalabrijska ambra i indijanska sandalovina.

Foto: press/creed facebook