6. BEOGRADSKI FESTIVAL EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI: PREDSTAVLJANJE KROZ RAZLIČITE FORME

Najbolje od svega. Najbolje za sve moto je 6. Beogradskog festivala evropske književnosti koji je zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti od 27. do 30. juna. Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom i panela, do izložbi i retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti. Glavna književna zvezda festivala biće veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, autor slavnih knjiga Dunav, Mikrokosmosi i Drugo more, kao i nedavno objavljenog romana Obustavljen postupak koji je već doživeo više svetskih izdanja. Roman Obustavljen postupak uskoro objavljuje Arhipelag, a na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti doživeće srpsku premijeru. Među piscima koji će učestvovatina Festivalu evropske književnosti su i poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.
Tokom festivala održaće se četiri celovečernja multimedijalna književna programa – sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova nastalih po savremenoj književnosti, u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o populizmu u savremenoj kulturi, društvu i politici, kao i izložbu svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud, po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema.
Festival se održava u Velikoj sali Doma omladine Beograda – svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Foto: press