Barselona koristi taktički urbanizam kako bi humanizovala gradski asfalt

“Taktički urbanizam” ili grafička intervencija oslikavanja ulica šablonima korišćena je kako bi se transformisale ulice Barselone i  gradski pejzaž postao estetski prihvatljiviji građanima ovog grada u Španiji. Kao deo inicijative Gradskog veća Barselone da se prilagodi novim potrebama mobilnosti i redefiniše načine na koje je grad naseljen, „Taktički urbanizam“ predstavlja poseban, savremeni vizuelni narativ koji korene vuče iz tradicioje ovog grada.

barselona

Arauna Studio vraća grad pešacima

Oživljavajući i vraćajući ulice Barselone pešacima, Arauna Studio je osmislio novu grafičku sliku koja poboljšava estetsku privlačnost grada i služi kao prepoznatljiv “kod” za novu upotrebu urbanog prostora za pešake. Besprekornom integracijom novog grafičkog sistema, ovaj gradski projekat humanizuje asfalt, pretvarajući ga iz hladnog i “neprijateljskog” materijala u toplo i privlačno “platno”.

Inspirisan tradicionalnim popločanim prostorima u Barseloni, dizajnerski tim je razvio fleksibilan vizuelni kod koji se prilagođava različitim potrebama i kontekstima svakog urbanog prostora. Sa prilagođenom tipografijom, „Taktički urbanizam“ omogućava građanima i gradskim zvaničnicima da povrate i ponovo osmisle svoje ulice, podstičući održivu mobilnost, angažovanje zajednice i zajedničku viziju prihvatljivijeg gradskog pejzaža.

„Taktički urbanizam“ oživljava ulice Barselone

Mnoga područja u Barseloni bore se sa nivoima zagađenja vazduha i zvuka koji premašuju standarde Svetske zdravstvene organizacije, prvenstveno zbog saobraćaja vozila koja koriste fosilna goriva. Ubrzan gradski život takođe čini izazov za građane da se okupljaju, slobodno kreću i pronalaze prostor za opuštanje u urbanim sredinama. Deo inicijative Saveta za prilagođavanje u sadašnjem kontekstu klimatskih vanrednih situacija, Arauna Studio iz Barselone nudi rešenje brzom i jeftinom transformacijom uličnih funkcija kako bi se povratio urbani prostor u korist građana. „Taktički urbanizam“ tako stvara prostore pogodnije za pešake za šetnju, igru i opuštanje, podstičući osećaj zajednice i blagostanja.

Kako bi olakšao identifikaciju taktičkih urbanističkih akcija u Barseloni, Arauna Studio je osmislio grafički sistem koristeći isplative tehnike nanošenja boje za kreiranje elemenata signalizacije. Smišljeno kreiran da „humanizuje asfalt“, dizajn unosi toplinu u oblasti pokrivene “neprijateljskim” materijalom, pre svega asfaltom, i na taj način uspeva da preformuliše različite situacije, potrebe i kontekste koji mogu da se pojave u ovim oblastima.

Po ugledu na tradicionalne kamene ploče „Taktički urbanizam“ stvara modernu verziju pločnika

„Taktički urbanizam“ osmišljen je kao sistem koji potiče od narodnog termina panots ili panota – tradicionalnih kamenih ploča u Barseloni koji su oblikovali trotoare grada od 1906. godine. Prilagođavajući ove različite originalne modele, dizajnerski tim je stvorio fleksibilan grafički sistem koji se lako može oslikati šablonom, omogućavajući beskonačne forme koje odgovaraju na raznolikost urbanih prostora. Arauna Studio takođe predlaže povratak uobičajenoj praksi u Barseloni – urezivanje naziva ulica na trotoaru kako bi se pešaci usmeravali, umesto da se oslanjaju isključivo na ulične tablice dizajnirane za vozače. barselona

barcelona

barcelona

a graphic intervention transforms streets of barcelona for a more inclusive cityscape