Medija centar Beograd predstavlja izložbu Koraksovih karikatura “Paralelna stvarnost”

Predrag Koraksić Corax, jedan od najpoznatijih domaćih karikaturista čija karijera traje više od 7 decenija, predstaviće nam svoje radove na izložbi Paralelna stvarnost. Na izložbi će biti predstavljeno 20 radova koje je Corax uradio za Medija centar Beograd, a otvaranje je zakazano za ponedeljak, 24. maj, u Dorćol Platzu. Karikature, koje ilustruju
tekstove kolumnista Medija centra iz Srbije, regiona i Evrope, koraksovski maestralno oslikavaju domaću i međunarodnu stvarnost. Pored samog autora, na otvaranju ove izložbe govoriće i Milena Dragićević Šešić, Peca Popović i Žarko Trebješanin.
Izložbu Paralelna stvarnost organizuju Medija Centar Beograd, uz podršku: Ozon Art Space i Marsh Creative Production i biće otvorena do 14. juna 2021. godine.PREDRAG KORAKSIĆ CORAX jedan je od najpoznatijih srpskih karikaturista čija karijera traje više od 7 decenija.
Rođen je u Čačku, 1933. godine, u učiteljskoj porodici. Studirao je arhitekturu na Beogradskom univerzitetu.
Od sedmog razreda gimnazije, 1950. god., počinje da objavljuje karikature, prvo u listu Jež, a onda i u listu Rad, gde kasnije dobija stalno zaposlenje. U Večernje Novosti prelazi 1958. gde radi više od 30 godina, a 1993. odlazi u nedeljnik Vreme, gde je saradnik od prvog broja i nastavlja da sarađuje i posle odlaska u penziju, sve do kraja 2005.
Od 1988. god. radi za nekoliko nezavisnih listova: Demokratija danas, Ekonomska politika, Borba i Naša borba, a od
1998. u listu Danas, gde svakodnevno objavljuje aktuelnu karikaturu, uz to je i stalni saradnik portala Slobodna Evropa kao i portala Peščanik.
Od 2020. godine je i stalni saradnik portala Medija centar Beograd.
U periodu od 2002-2004. radi seriju animiranih karikatura za TV В92 . Povremeno objavljuje u nekoliko svetskih listova, a u poslednje vreme najčešće u magazinu Courrier lnternational, koji je u vlasništvu lista Mond.
Imао је preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama).
Dobitnik je velikog broja domaćih i internacionalnih nagrada,:
Prva nagrada Pjer Križanić (1978), nagrada za crtež na Japanskom internacionalnom salonu karikature Yomiuri (1982), nagrada Dušan Bogavac za etiku i hrabrost (1993), nagrada Jug Grizelj iste godine, povelja SANU lvan Tabaković za izuzetan stvaralački doprinos u obІasti karikature (1998), iste godine i nagrada Мićа Popović, nagrada za unapređenje kulture ljudskih prava Konstantin Obradović (2000), povelja grada Beograda (2002) , priznanje Vitez
poziva (2007), povelja za građansku hrabrost Dragoljub Stošić (2010), nagradu Službenog glasnika za najbolju knjigu iz oblasti publicistike za 2014 godinu za hronologiju TRAJNO PROŠLO VREME 1990-2001 u izdanju Aleksandrija pres.
Objavio je osam knjiga karikatura; Sever Jug (izdanje Ujedinjenih Nacija), Građanski Bukvar i Bukvar za odrasle (izdanje Republike), On (izdanje Platoa), Familija, Lopovi i žandari, Godinu dana posle, Šta je tu je i Slobodan Pad (izdanje В92). Dobija 2004. god. i orden Viteza časti kojim ga je odlikovala Vlada Republike Francuske.
Živi i radi u Beogradu.