CVETNE SVETLOSNE VISILICE PETRE KRAUSOVE: FUTURIZAM NALIK PRIRODI

petra-kausova-LASVIT-cassia-maison-et-objet-designboom-06

Industrijski dizajner iz Češke Petra Krausova inspiraciju traži ne samo u materijalima i novim tehnologijama, već u naizgled kontradiktornim temama tradicije i futurizma. Diplomirala je industrijski dizajn na Tomas Bata Univerzitetu u Zlinu. Član je LASVIT grupe, kuće dizajnera i suosnivač novog lifestyle brenda Newintage koji se fokusira na dizajn proizvoda – osvetljenja, nameštaja i ostalih futurističkih koncepata. Njen rad odražava iskustvo stečeno tokom saradnje sa velikim dizajnerima kao što su arhitekte Tord Boontje, Majkl Sodeau, Eva Jirična, ili u kompanijama kao što je Bang&Olufsen.

Petra Krausova nedavno je tokom Maison et objet sajamske manifestacije predstavila svetlosnu instalaciju za LASVIT koja odražava noćno nebo. Kolekcija je nazvana “Cassia”, a instalacija u vidu osvetljenja sastoji se od niza vazdušastih-staklenih visilica u organskom obliku cveća na tankoj žici različitih dužina. Skup ovih svetlosnih visilica na različitim dužinama izgleda kao dinamička skulptura koja dočarava prirodno kretanje nebeskih tela na noćnom nebu.

petra-kausova-LASVIT-cassia-maison-et-objet-designboom-05

Cvetne visilice izrađene su od mutnog stakla, neprozirnog i brušenog, a neke su u završnoj obradi oplemenjene i metalik bojama. Ova impresivna instalacije Petre Krusove slavi lasvit tehniku duvanja stakla poteklu iz Češke i zbog svog načina proizvodnje može da se primeni i prilagodi svakom enterijeru.

Foto: courtesy of LASVIT for designboom.com