DIOR COUTURE 2018: PRIČA O MOĆNOJ ŽENI U MODNOM NADREALIZMU

Uspostavljajući link između mode i moderne umetnosti, nadrealnog i ženskih snova Maria Grazia Chiuri, kreativna direktorka kuće Dior, kreirala je Haute Couture kolekciju za proleće/leto 2018. Feministički istraživački instinkt odveo ju je u taj nadrealni svet kada je čitala o Leonor Fini, argentinskoj slikarki, dizajnerki, ilustratorki… poznatoj u svetu nadrealističke umetnosti kao umetnica koja je na najbolji način predstavljala moćne žene. Kao takvu, Christian Dior ju je svojevremeno izabrao da svoje radove izloži u njegovoj galeriji, pre nego što je i sam postao couturier.

Ono što je u radu Leonor Fini privuklo Maria Grazia Chiuri i čemu se divila bio je način na koji je Fini koristila odeću i ukrase za glavu kako bi dočarala svoj identitet. Diorova dizajnerka iskoristila je to umeće i rešila da i sama učini ženu kravljskom i moćnom. Crno-bela pista pariskog Muzeja Rodin, gipsani umetnički detalji, beli kavezi za ptice… bili su savršena scenografija prolećne Dior couture kolekcije 2018. za koju je prelepe i delikatne maske za lice dizajnirao Stephen Jones.

Dve dominanatne nijanse nove kolekcije su crna i bela, a njihovo zajedničko komponovanje stvarali su hiptotišući efekat i optičke varke. Maria Grazia Chiuri šahovske table smotala je u balske haljine sa prozirnim korsetom od tila i crnih traka, dugi matili od nadrealnih crno-belih motiva, kao i oni sa kontrastnim tufnama izazivaju efekat nestvarne i neuhvatljive siluete, baš kao i haljine od nepravilnog oblika hiptotišuće spirale “umirene” velikom crnom mašnom oko vrata. Među tim moćnim crno-belim kreacijama ističu se i sasvim prozirne haljine od tila koje, iako savršenog dizajna, za savršenu žensku figuru, u prvi plan ističu donji veš – retro, starinski, dubok.

Foto: Courtesy of Dior, Instagram @dior