EXPLORING INSPIRATIONS U KC GRAD: IZLOŽBA I PRESEK DIZAJNA SAVREMENOG NAKITA

Projekat Exploring inspirations KC Grad, iza koga stoji Stimulering Fund Creative Industries Fund Netherlands, započet je maja ove godine kada je u fokusu bio dizajn odeće, a u periodu od 21. do 27. septembra realizovaće se etapa posvećena dizajnu nakita. I ovog puta, polazna inspiracija koju će istraživati gostujući dizajneri bazira se na inspiraciji tradicionalnim tehnikama i zanatima, sa ciljem da se očuvaju i da ih dizajneri primene u izradi savremenog nakita u skladu sa sopstvenim senzibilitetom.

inspirations-fbZa izradu komada nakita od delikatne tehnike filigrana angažovana je makedonska dizajnerka nakita Biljana Kekackosku, koja će gostujućim dizajnerima održati radionicu za savladavanje ovog načina izrade nakita, a najbolji komadi biće predstavljani na finalnoj izložbi u decembru.

Prateći program projekta i u ovoj etapi je pop-up izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi gostujućih dizajnera, kao i njihovih kolega iz Srbije, a biće napravljen i mali presek dizajna savremenog nakita. Predstaviće se dva dizajnera nakita iz Holandije: Nina Sajet (ninasajet.nl) i Nhat-Vu Dang (nhatvudang.com), čiji su stilovi dosta eksperimentalni i različiti, a njima će se na radionici filigrana priključiti Nenad Stojaković, koji vodi brend Studio Manufactura. Grupna izložba nakita obuhvatiće još desetak domaćih autora koji se izdvajaju svojom kreativnošću i idejama i čiji nakit je već uveliko prihvaćen i nošen.

Pored izložbe, publika će moći da odsluša predavanja eksperata iz Holandije sa generalnom temom dizajna nakita. Među gostima će biti poznati holandski dizajner nakita Ted Noten (tednoten.com) koji će svoj rad predstaviti u petak, 25. septembra, i tako preneti svoje iskustvo tokom dugogodišnje karijere. Ispred fondacije Francoise van den Bosch (francoisevandenbosch.nl/en/) predavanje o istoriji dizajna nakita u Holandiji, kao i značaju same fondacije, održaće istoričarka umetnosti i publicista i istoričarka umetnosti Liesbeth den Besten, u subotu, 26. septembra.

Izložba će biti otvorena 22. septembra, u Velikoj galeriji KC Grad, od 20 časova. Pored Nine Sajet, Nhata-Vu Danga i Nenada Stojakovića koji učestvuju na samom projektu, svoj nakit izložiće i Mira Ranković, HotaHota, Milutin Popović Miho, Nemanja Nikolić, Glory Box, Nikolina Kostur sa brendom Rename, Studio Glina, Zorica Slavić Spring nakit i Dizajn Kolektiv, čiji nakit je bio zapažen na našoj letnjoj izložbi BeoKreativnost. Na izložbi ćete moći da vidite njihove najnovije komade nakita, a neki od dizajnera spremaju i retrospektivu nekih svojih kolekcija. Ova mini izložba uključuje nakit izrađen od različitih materijala, od zlata i srebra, preko aluminijuma i drugih metala, do gline, pleksiglasa i drveta. Cilj izložbe je komparacija nakita srpskih i holandskih kolega, te mali presek lokalne scene savremenog nakita. Holandski dizajneri razmeniće iskustva sa srpskim kolegama, uporediti pristupe i upoznati trendove koji su aktuelni na lokalnoj sceni. Izložba će biti i prodajnog karaktera, tako da će publika moći sebi da pribavi stare i nove komade dobro poznatih lokalnih dizajnera.

Foto: press