U filmu MEMORIJA Tilda Svinton očaravajućom glumom nadilazi stvarnost

film-memorija-tilda-swintonTajlandski reditelj Apičatpong Verasetakul u novom filmu Memorija poveo je Tildu Svinton na metafizičko putovanje u prašume daleke Kolumbije. Tako je sebi obezbedio Glavnu nagradu žirija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, gde je film „Memorija“ premijerno izveden. Kritičari navode da za ovaj film treba pripremiti sva čula, jer Tilda očaravajućom glumom nadilazi stvarnost, a inače je prepoznatljiva po moći transformacije. Film „Memorija“ prikazuje se u bioskopima širom zemlje.

Engleskinja u Kolumbiji gaji i prodaje cveće

Tilda Svinton glumi Džesiku, Engleskinju koja živi u Kolumbiji, bavi se vrtlarstvom i prodaje cveće. Odlazi u Bogotu kako bi posetila sestru Karen i njenog muža Huana, jer je Karen u bolnici zbog misterioznih respiratornih tegoba. Jedne noći, Džesiku iz sna probudi čudan prasak ili jak zvuk. Neće se smiriti dok ne otkrije o čemu je reč.

Apičatpong Verasetakul jedan od najoriginalnijih filmskih stvaralaca u savremenoj kinematografiji

Apičatpong Verasetakul prepoznat je kao jedan od najoriginalnijih filmskih stvaralaca u savremenoj kinematografiji. Njegov pređašnji rad je internacionalno prepoznat i doneo mu je 2010. godine Zlatnu palmu u Kanu za film „Ujak Bonmi koji može da se seti svojih prethodnih života“. O svom najnovijem ostvarenju „Memorija“ i saradnji sa Tildom Svinton i Žane Balibar rekao je:
Napisao sam scenario za ovaj film sa Tildom i Žane na umu. Želeo sam što pre s njima da radim. Kako bi život bio izazovniji shavtio sam da bi lokacija za snimanja trebalo da bude inostranstvo. Zašto da ne Latinska Amerika? Naposletku, ovo je film o tome kako treba da se sinhronozujemo sa zemljom, sa drugima i sa samima sobom. Veoma sam zahvalan što sam svedočio potrazi Tilde i Žane za likovima koje tumače – Džesikom i Agnes. Tilda je otvorena za transformacije, kao voda, dok je Žane pratila svoj instikt tokom snimanja. Tu su i zen momenti koji su me inspirisali i nadahnuli me.

Foto: press