Film “Meni” – triler upečatljivog crnog humora

Film Meni (The Menu) reditelja Marka Majolda je filmska satira prožeta misterijom i neizvesnošću, triler sa upečatljivim crnim humorom. Inače, reditelj Mark Majold poznat je po seriji “Igra prestola”a za ovaj film okupio je istaknute glumačke zvezde poveravajući im vodeće uloge. U istom kadru našli su se renomirani glumac Rejf Fajns i veoma uspešna glumica mlađe generacije Anja Tejlor-Džoj, dobitnici Zlatnog globusa (2021.) za seriju o kojoj se mnogo pričalo – Damin gamit.

film meni
Anya Taylor-Joy and Nicholas Hoult in the film THE MENU. Photo by Eric Zachanowich. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved

Restoran za bogate, slavne, ali i one nadmene

Sve počinje na ostrvu Hotorn, gde se nalazi specifičan restoran u koji dolaze samo bogati, slavni, ali i oni nadmeni, spremni da za specijalane obroke sačinjene od malih zalogaja plate više od hiljadu dolara po glavi. Restoranski meni. koji podrazumeva degustaciju nekoliko ekskluzivnih obroka sastavio je Slovik, šef kuhinje i umetnik svog zanata koji je, kako se čini, sklopio “Faustov pakt”.

Ideja za početak ovakve filmske priče prvi put se javila kod scenariste Vila Trejsija (Will Tracy) kada je pre nekoliko godina, tokom svoje posete Berganu u Norveškoj, posetio otmeni restoran na obližnjem privatnom ostrvu. Trejsi, poznat i po višenagrađivanoj seriji “Naslednici” (Succession) navodi kako se rodila ideja za scenario:

– Malo sam klaustrofobičan i kada smo seli da jedemo video sam da čamac, koji nas je dovezao, odlazi sa doka. Bilo je to malo ostrvo i pomislio sam kako smo tamo zaglavljeni naredna 4 sata i šta ukoliko nešto krene po zlu?

Scenario je potom stigao u ruke poznatog producenata Adama Mekeja (Adam McKay), koji je priznao da mu se svidelo kako scenario kombinuje humor i oštru satiru, kao i da mu je zabavno,  ali mračno i iznenađujuće kritikuje elitnu kulturu.

Film “Meni” ujedno je i crna komedija

Kako kreatori filma prikazuju čitav spektar likova u okviru ove ujedno i crne komedije, britanski glumac Rejf Fajns (Ralph Fiennes) odmah je bio privučen filmom u kom tumači glavnu ulogu šefa kuhinje – Slovika, koji je na vrhuncu svoje taktičke igre.

– Počeo je da prezire elitnog potrošača, kao i sebe, zbog toga što je zbog njih postao korumpiran. Oni su klijantela koja nikada ne može biti zadovoljna, a on je perfekcionista i stalno mora da održava nivo savršenstva, zbog ljudi koji to nikada nisu ni cenili – izjavio je Ralph Fiennes.

Slovikovi gosti restorana su i mladi par koji, kako bi uživali u delikatesima zajedno sa grupom od desetoro stranaca, ide na udaljeno ostrvo, na severozapadu Pacifika. O svojoj ulozi devojke Margo, koja pomalo odudara od družine željne da bude deo elitne ekipe datog restorana, glumica Anja Tejlor Džoj navodi da je “ona je enigma i zato je interesantna, stamena je, zabavna i veoma, veoma brza. Zna svoj posao i šta osoba sa kojom je želi i kako da dosegne taj ideal.”

Pored Fajnsa (Ralph Fiennes) i Anje Tejlor-Džoj (Anya Taylor-Joy), uloge su poverene i Nikolasu Holtu (Nicholas Hoult), Dženet Maktir (Janet McTeer) i drugima.

Foto: press