Film “Nebesa” Srđana Dragojevića je neobična filmska alegorija sa elementima crne komedije

film nebesa srđana dragojevića Neobična filmska alegorija sa elementima crne komedije Nebesa, reditelja brojnih kultnih filmova Srđana Dragojevića, nakon svetske premijere na festivalu u Lokarnu, stiže u domaće bioskope. Film će biti premijerno prikazan 17. novembra, u bioskopu Cineplexx Galerija od 19 časova i Kombank Dvorani od 20 sati.

Tri priče u tri dekade savremene istorije

U pitanju je provokativna filmska priča koja se bavi izazovima hrišćanstva u post-socijalističkom društvu, ispričana u tri poglavlja, tokom tri dekade savremene istorije. Kroz priče smeštene u 1993. 2001. i 2026. godinu, pratimo šest glavnih junaka čije su sudbine određene BOŽJIM ČUDIMA koja usmeravaju njihove sudbine.

film nebesa srđana dragojevića

Film postavlja brojna pitanja, ali bez jednoznačnih odgovora

“Nebesa” postavljaju neka od suštinskih pitanja savremenog trenutka – Verujemo li u Hrista ili se klanjamo zlatnom teletu, idolu koga opredmećuje novac, uspeh, konzumerizam, pohlepa? Kako da razlikujemo božji dar od đavolovog iskušenja? Kada je, ono sto se čini kao milost od Boga, zapravo prokletstvo koje junaka priče vodi u propast? Da li je Bog u koga verujemo onaj starozavetni, Bog koji kažnjava i traži žrtve ili Bog milosrđa i praštanja iz Novog zaveta?
Film koji postavlja brojna pitanja, ali ne nudi jednoznačne odgovore, već ostavlja gledaocu slobodu da o njima razmišlja. I na kraju, film koji se dopada i vernicima i ateistima, iz potpuno oprečnih razloga. Što je i bila namera autora filma. Da se razgovara.

Koprodukcija svih šest zemalja ex Yugoslavije

Uloge u ovom nesvakidašnjem filmskom ostvarenju poverene su Goranu Navojcu, Kseniji Marinković, Bojanu Navojcu, Nataši Marković, Neli Mihailović, maloj Sani Kostić, Milošu Samolovu,  Srđanu Žiki Todoroviću, Raletu Milenkovicu, Nikoli Pejakoviću, Milošu Timotijeviću, Andjelki Prpić, Ani Mandić….i drugima.
“Nebesa” su prvi naš film koji je nastao kao koprodukcija svih šest zemalja ex Yugoslavije: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, uz podrsku ARTE televizije, nemačkog MDM fonda i Euroimage-a.

Foto: press