Fotograf Patrick Demarchelier, tvorac najlepših modnih fotografija, preminuo u 78. godini

harpers bazaar 1992 naslova Patrick Demarchelier

Čuveni modni fotograf Patrick Demarchelier preminuo je juče u 78. godini, a u modnom, i svetu fotografije, ostaće upamćen kao tvorac najlepših i visokostilskih modnih fotografija. Osim poznatih manekenki, svojim objektivom zauvek je “uhvatio” i brojne slavne ličnosti.

Najupečatljivija naslovna strana svih vremena

O njegovim crno-belim portretima poznatih ličnosti, na kojima se našao Leonardo DiCaprio i mnogo puta i Kate Moss, i dan-danas se priča, iako su fotografisani pre mnogo decenija. Ali, Demarchelierove najpoznatije fotografije bile su one princeze Dajane, koju je prvi put fotografisao 1989. godine. Inače, Patrick Demarchelier bio je prvi nebritanski fotograf od koga je zatraženo da fotografiše britansku kraljevsku porodicu.
Takođe je pomogao da se definiše vizuelni izgled modnog magazina Harper’s Bazaar od 1990. kada ga je uređivala legendarna Liz Tilberisom. Njegova fotografija supermodela Linde Evangeliste, rađene za septembarsko izdanje Harper’s Bazaara 1992. uz temu broja „Uđite u eru elegancije“ ostaće zauvek jedna od najupečatljivijih naslovnica u istoriji časopisa. Ovom naslovnom stranom čuveni fotograf najavio je početak jedne nove modne ere.

On učini da privlačne žene izgledaju prelepo

– Patrick savršeno pravi jednostavne fotografije, što je, naravno, izuzetno teško – izjavila je svojevremeno njegova dugogodišnja saradnica Anna Wintour, globalni editorijalni direktor izdavačke kuće Conde Nast i glavni urednik američkog Vogue magazina.
– Radeći bez kitnjastih postavki, često u crno-beloj tehnici, on čini da privlačne žene izgledaju prelepo, a lepe žene deluju stvarno – istakla je Wintour.

Amerikanci ga voleli zbog sofisticiranog evropskog stila

Rođen 1943. u blizini Pariza i odrastao u Le Havre, u Normandiji, Patrick Demarchelier počeo je da fotografiše kao tinejdžer. Do 1975. godine, kada je bio u ranim tridesetim, preselio se u Njujork i počeo da snima naslovnice časopisa i reklamne kampanje, sa širokim spektrom klijenata kao što su Gap i Chanel. Iako je bio Francuz, Demarchelier je pretežno radio u Americi za američke časopise. Dok su njegove fotografije imale sofisticirani evropski stil, njihove meke ivice i prelazi bili su privlačni američkim kupcima. Tokom godina, Demarchelier je postao jedan od najvažnijih predstavnika modne industrije – pojavio se u filmu „Sex and the City” iz 2008. i bio gostujući sudija u emisiji „America’s Next Top Model,” koji je vodila topmodel Tyra Banks. Međutim, 2018. godine Demarchelierova pozicija u modnoj industriji je narušena nakon što je Boston Globe objavio nekoliko izveštaja o tome kako je seksualno uznemiravao i iskorišćavao manekenke tokom svoje karijere. Iako je sve te priče demantovao, brojni dugogodišnji klijenti, kao što je Conde Nast, prestali su da rade sa njim.
Pored brojnih vanvremenskih fotografija, iza Demarcheliera ostala je supruga i troje dece, a njegov sin, Victor Demarchelier, takođe je fotograf.

fotograf Patrick Demarchelier

modni fotograf Patrick Demarchelier

modni fotograf Patrick Demarchelier

modni fotograf Patrick Demarchelier

modni fotograf Patrick Demarchelier

modni fotograf Patrick Demarchelier

modni fotograf Patrick Demarchelier

modni fotograf Patrick Demarchelier

Foto: Instagram @patrickdemarchelier