ANET je film koji je otvorio Kanski festival 2021: Istina nije lepa. Istina boli

film anet

Film Anet, koji je otvorio Kanski festival 2021. godine uz petominutne ovacije, je rok opera Leosa Karaksa koju od danas možete pogledati u domaćim bioskopima. I upravo u Kanu, Leos Karaks dobio je nagradu za najboljeg režisera. Obogaćena sjajnom muzikom čuvenog benda Sparks, priča prati stand-up komičara (Adam Drajver), njegovu suprugu, opersku pevačicu (Marion Kotijar) i njihovu dvogodišnju ćerku Anet, koja ima iznenađujući dar.

Tabloidno predstavljen život dvoje umetnika

„Anet“ je priča o dvoje umetnika, o njihovoj ljubavi, karijerama, egu, o njihovom detetu. Za ovo ostvarenje Leosa Karaksa se ne može reći da je klasičan mjuzikl, već moderna opera obojena mračnijim i teskobnijim raspoloženjem, koje sa sobom nosi tabloidno predstavljen život dvoje umetnika.
Glavna junakinja filma je En (Marion Kotijar) operska pevačica, koja na prvi pogled živi u senci svog ekstrovertnog supruga (Adam Drajver). O svojoj ulozi Marion Kotijar je rekla:
– Za mene junaci ovog filma žele da budu priznati, više nego da budu slavni. Mislim da svi imamo potrebu da budemo potvrđeni i priznati, kako od roditelja, tako i od prijatelja, da pronađemo svoje mesto. Bilo mi je izuzetno zanimljivo da gradim lik operske pevačice, jer sam i na svojoj koži osetila da, iako postoji veliko priznavanje mene i mog rada, uvek postoji želja da se ljudi ponovo dokazuju“.

Istina nije lepa, istina boli, istina je ponekad nepravedna

Film „Anet“ donosi nepopularna mišljenja – istina nije lepa. Istina boli. Istina je ponekad  nepravedna. Stvarni život to često odbija da prihvati. Pozorište to prihvata. Kao i Leos Karaks, „Anet“ je njegov šesti dugometražni film, to je uzbudljivo i raskošno iskustvo koje trenutno možete pogledati u bioskopima.

Foto: press