Beogradska premijera plesne predstave “Igra s mitom”

Igra S MitomPlesna predstava Igra s mitom, koreografa Aleksandra Ilića imaće svoju beogradsku premijeru na sceni Doma kulture Studentski grad, u realizaciji Instituta za umetničku igru iz Srbije, i u saradnji sa plesnim institucijama iz Hrvatske, Ansambl slobodnog plesa Liberdance i Kazališta Kamenjak Rajka Pavlića. Premijera je zakazana za ponedeljak, 22. novembar u 20 časova.

Igra s mitom Predstavu izvode igračice Lara Frgačić, Silvija Musić i Dora Šesto iz Hrvatske, Natalija Trifunović iz Crne Gore i Katarina Ilijašević iz Srbije. Odmah nakon uspešno izvedene premijere opere AIDA Srpskog narodnog pozorišta, na sceni Petrovaradinske tvrđave, 15. septembra, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, usledio je rad na plesnom projektu Igra s mitom.
Koreograf je ideju za predstavu nastavio na tragu upravo ovog Verdijevog čuvenog operskog dela, a po motivima knjige Josip i njegova braća nemačkog nobelovca Tomasa Mana, kao jednim od najvažnijih dela koja govore o emigraciji u doba najveće svetske krize.

igra s mitom
– U vremenu kada ponovo živimo u izazovima nastalim globalnom pandemijom, plesna adaptacija biblijske priče Josip i njegova braća ironično se poigrava kroz igru i pokret s mitom, koristeći se savremmenim sredstvima mitologije, psihologije, filozofije, arheologije, religije, filologje i biblijske egzegeze – naveo je Ilić pred hrvatsku premijeru koja je izvedena na sceni Zagrebačkog plesnog centra 27. septembra.
Autorski tim čine umetnici iz Hrvatske i Srbije, kostimografkinje Katarina Radošević Galić i Snežana Arnautović Stjepanović, a adaptaciju muzike je uradio Georg Draušnik.
Na poziv Zorane Mihelčić, direktorke Šibenskog plesnog festivala Igra s mitom selektovana je za program ovog festivala koji će biti održan u julu 2022. godine.

Foto: press