Ikea Art Event 2021: Nova kolekcija istražuje granicu između umetnosti i funkcionalnosti

Uz novu kolekciju Ikea Art Event 2021. možete oplemeniti dom predmetima koji imaju umetničku, a istovremeno i upotrebnu vrednost. Za ovu ograničenu kolekciju od 10 predmeta Ikea je sarađivala s nekim od najaktuelnijih umetnika današnjice. Umetničke predmete za dom potpisuju različiti umetnici iz celog sveta – Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabina Marcelis i Stefan Marx.

Dovedite umetnost u domove

Novim, šestim izdanjem kolekcije Ikea Art Event, Ikea želi da umetnost dovede u domove što više ljudi brišući tanku granicu između umetnosti i dizajna.
– Ova kolekcija dokazuje da, ako ste umetnik ili dizajner, ne morate da ostanete u granicama samo jedne oblasti rada, već možete raditi na različitim poljima, a ovaj novi pokret imao je snažan uticaj na današnju scenu dizajna i umetnosti – istakao je Henrik Most, kreativni lider Ikea Art Event kolekcije. Kolekcija se sastoji od 10 predmeta za uređenje doma koji menjaju percepciju stvari koje nas dnevno okružuju, unoseći istovremeno više kreativnosti u svakodnevni život. U njoj ćete pronaći zidnu lampu Sabine Marselis i zidni sat Daniela Arshama, stonu lampu i dekorativnu svetiljku za sobu u obliku imbus ključa koje je dizajnirao Gelchop, vazu i lagani prekrivač sa zabavnim natpisima koje je osmislio Stefan Marx, kao i nesvakidašnje zidne ukrase, koji su delo umetnika poznatih pod imenom brenda Humans since 1982.

Umetnosti nije mesto samo u muzeju

– Svaki od ovih proizvoda u ovoj kolekciji ima upotrebnu vrednost, dok istovremeno predstavlja i umetnički predmet. Tradicionalno shvatanje da je umetnosti mesto samo u muzeju, a da dizajnerska rešenja pripadaju masovnoj kulturi, jednostavno je prevaziđeno. Ova dva izraza savršeno se međusobno dopunjuju, i njihova veza je prosto magična – naglašava Henrik Most.
Kolekcija će biti dostupna u robnoj kući IKEA Beograd i onlajn prodavnici od aprila 2021. godine.

Foto: Ikea press