ITALIJANSKA IZLOŽBA SJAJ RENESANSE: EPOHA NA OSNOVU KOJE JE NASTALA ZAPADNA CIVILIZACIJA

Italijanska izložba Sjaj renesanse sa više od 30 eksponata izloženih na postavci u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) trajaće do 30. juna i možete je posetiti svakog dana od 11 do 19 časova, osim ponedeljkom. Ulaz na izložbu je besplatan, a organizatori su “King Studio” Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu. Ova postavka predstavlja jedinstvenu priliku da se uživo pogledaju kostimi i eksponati koji predstavljaju epohu na osnovu koje je nastala zapadna civilizacija kakvu danas poznajemo.  “Sjaj renesanse” prikazuje skupocene tkanine, raskošnu odeću za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativne elemente koji su kreirani za takve prilike, a više se ne mogu videti, osim malobrojnih komada koji se čuvaju u pojedinim muzejima. Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, i doprinosa brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija. Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća i svedoče o nivou kvaliteta koji mogu da dostignu jedino italijanski proizvođači i zanatlije.

– Izložba je predstavljena u Njujorku, Pekingu, Madridu a sada i u Beogradu i na ovaj način želim da vam predstavim renesansu. Zamislite da je ovo jedna antička palata u kojoj je vladar pripremio gozbu za svoje zvanice – izjavio je Fausto Fornazari na otvaranju izložbe.

Na izložbi je predstavljeno 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Svi kostimi izloženi su na postoljima a pored njih su fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija. Posebnu atrakciju predstavlja “Vladareva gozba”, scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe.

Foto: press