Izložba kolaža Ivana Tabakovića: 16 dela na postavci „Život, misli, snovi”

ivan tabaković izložba kolaža

Postavka Život, misli, snovi je izložba kolaža Ivana Tabakovića (1898–1977) priređena u galeriji “Vasić” u Kosovskoj ulici, na kojoj je predstavljeno 16 dela nastalih u periodu od 1965. do 1975. godine. Autor izložbe je Vladimir Vasić koji kaže da se novim sagledavanjem radova može prepoznati Ivanov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko-estetskim svetonazorom. Za ovu izložbu dela su pozajmljena iz privatnih kolekcija, od kojih većina nikada nije ni izlagana, a četiri kolaža su pre čak 55 godina bila izložena u galeriji “Dorski” u Njujorku.

Umetnik mora da bude slobodan

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama svih dela i tekstom koji je pisao istoričar umetnosti Jerko Denegri.
– Ivan Tabaković je veliko ime, veliko poglavlje srpske umetnosti celog 20. veka, još od dvadesetih godina. On je u ono vreme jedan od osnivača grupe ,,Zemlja“ u Hrvatskoj, zatim prelazi u Beograd i nakon Drugog svetskog rata drastično menja svoj jezik i svoj stil. To se naročito može pratiti upravo u ciklusu koji je predmetom ove izložbe – navodi Denegri i ističe da je Tabaković svojim delima poručivao da umetnost prerasta čisto estetsku sferu, da ona mora da prati prilike svog vremena, a da umetnik pre svega mora da bude slobodan.

Mislim, dakle maštam!

Inače, Tabaković je o kolažima govorio: „To su moje intimne beleške, zapisi o raznim vidovima i problemima našeg života i opstanka, koji se kreću od misli snova do misli stvarnosti, i obrnuto. To je izmaštana stvarnost, i preformulisana realnost. Mislim, dakle maštam!”, tvrdio je Tabaković.

Izložba kolaža Ivana Tabakovića ,,Život, misli, snovi“ trajaće do 1. oktobra, a ulaz je besplatan.ivan tabaković izložba kolaža

Foto: press