Izložba fotografija “Beograđanke 1960-2020” – One osmehom umire buku, a detaljem zašarene siv dan

izložba beogražanke duško vukić

Izložba Beograđanke 1960 – 2020 otvara se 7. oktobra u Galeriji O3ONE, a autor postavke Duško Vukić posvećuje je fotografima, braći Branislavu i Jovanu Đorđeviću. Braća Đorđević pre šest decenija radili su i stvarali u Beogradu, a jedna od tema i stalno u oku objektiva bile su im Beograđanke. Tako su zabeležili i ostavili nam desetine hiljada fotografija naših sugrađanki.

Beograđanke – blagim osmehom umire buku, modnim detaljima zašarene siv dan

Žene su večna i neiscrpna inspiracija umetnicima za likovna, literarna i muzička dela. Zarad ljubavi prema ženi su i ratovi vođeni. Žene su naše majke, sestre, devojke, supruge, koleginice, drugarice… one stvaraju i pokreću, čineći sve da ovaj svet postoji…
Ove “Beograđanke” su upravo te žene koje, uz sve pomenuto, dodatno ulepšavaju ovaj grad na različite načine… blagim osmehom umire buku sirena i motora, modnim detaljem i kombinacijom zašarene siv dan, sigurnim i čvrstim korakom učine da trotoar zadrhti, popravljajući tako sve postojeće neravnine. Pogledom koji razoružava svaku grubost i rađa simpatiju, vođene trenutnim unutrašnjim osećanjem, udahnjuju mu dušu i ne dozvoljavaju da se ritam grada naruši.

– Zahvaljujući poznanstvu sa Brankom Đorđević, ćerkom Jovanovom, imao sam priliku da vidim neke od tih fotografija. One su me nadahnule da i ja fotografijom zabeležim i otrgnem od zaborava, korake i osmehe naših sugrađanki. Tako je nastala ova izložba koju posvećujem pomenutim autorima Branislavu, nažalost pokojnom, i Jovanu Đorđeviću – navodi Vukić u najavi izložbe koja traje do 12. oktobra.

Foto: press

One thought on “Izložba fotografija “Beograđanke 1960-2020” – One osmehom umire buku, a detaljem zašarene siv dan

Comments are closed.