Izložba “Otisci graditelja”: Stvaralaštvo arhitekte Branka Pešića, čoveka koji je napravio “Beograđanku”

 

izložba OTISCI GRADITELjA arhitekta Branko PešićIzložba Otisci graditelja o arhitekti Branku Pešiću osmišljena je kako bi prikazala njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja“, u kojima nas vodi kroz svoj život i rad kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova. Postavka će biti otvorena u Ustanovi kulture “Parobrod”, Kapetan Mišina 6a, 22. oktobra u 19 časova i trajaće do 5. novembra 2021, a otvoriće je Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

Autor izuzetno komplikovanih građevinskih projekata

Arhitekta Branko Pešić ostavio je za sobom obimno i složeno graditeljsko delo na različitim poljima arhitektonskog stvaralaštva. Uz višedecenijsku pedagošku delatnost profesora Građevinskog fakulteta (1951-1986), uspešno i efikasno je vodio izuzetno komplikovane građevinske projekte, kao što su izgradnja tada najviše građevine na Balkanu – Palate Beograd ili čuvene “Beograđanke”, visine koja prelazi 100 metara (1974), kao i još veći i zahtevniji poduhvat, nastavak gradnje Hrama Svetog Save, 50 godina posle započetih radova.

Branko-Pesic-i-skica-Beogradanke
Branko Pešić ispred prvog projekta Palate Beograd 1961. godine, tada najviše zgrade na Balkanu

Od njegovih mnogobrojnih realizovanih projekata veliki deo opusa posvetio je izložbenoj i sajamskoj arhitekturi. Na arhitektonskim konkursima dobio je više od 20 nagrada. Među ostvarenjima su mu i tridesetak crkvenih objekata i konaka, među kojima se ističe crkva Sv. Petke na Čukaričkoj padini. Bio je predsednik i član brojnih stručnih žirija i učesnik izložbi. Na mestu predsednika sekcije arhitekture ULUPUDS bio je 14 godina, a zatim četiri godine i predsednik ULUPUDS. Predsednik Saveza primenjenih umetnika i dizajnera Jugoslavije – SPID-JU bio je godinu dana. Za svoj rad dobio je više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju.

Autorski tim postavke čine Marija Andrejević, Ana Petrović i Marija Pavlović.

Arhitekta-Branko-Pesic-i-maketa-Hrama-Svetog-Save
Arhitekta Branko Pešić i maketa Hrama Svetog Save, 1987.   Foto: Dragan Tanasijević 

Foto: press