Izložba “Radost življenja” Hanne Dujmović o radosti i slobodi

Izložba “Radost življenja”/La joie de vivre Hanne Dujmović, umetnice iz Sarajeva, predstaviće beogradskoj publici najnovije radove rađene u tehnici ulje na platnu. Izložba se otvara u utorak, 23. maja 2023. godine u galeriji Štab, a njen naziv inspirisan je načinom stvaranja Hanne Dujmović, ali je ujedno i naziv jedne slike koju potpisuje Henri Matisse. Sve slike su rađene u tehnici ulje na platnu, a karakterišu ih paleta jarkih boja, originalni materijali sa drugih kontinenata, sofisticirana grafika, mešavina žanrova i veliki broj objekata.

izložba radost življenja hanna dujmović

Ženska tela koja podstiču osećaj radosti i slobode

– Oblici su ženstveni, uvrnuti, vijugavi, dvosmisleni, sladostrasni, elegantni i nespretni. Ove zaobljene forme ženskih tela i njihovo fleksibilno i opušteno držanje pojačavaju osećaj radosti i slobode, koji proizilaze iz rada. Slikarka, bez sumnje, nastoji da svoju umetnost usidri na tlu koje je dovoljno dosledno da podrži kadence i plesove koje nosi njen rad – navodi u katalogu kustoskinja izložbe Milica Zorić i dodaje:
– Hanin stil je od prošle godine doživeo jednu zapaženu evoluciju. Predmeti predstavljeni na njenim slikama postaju spljošteni i sve više se izvlače iz stvarnog prostora. To je, moglo bi se reći, treći prostor – nova stvarnost, koja nastaje iz jaza između prikazanog i predstavljenog. U ovom kontekstu, dekorativni motivi deluju na spoju između stvarnosti predmeta i njegovog predstavljanja u okviru skupa formi.

Izložba ’’Radost življenja’’ traje do 5. juna

Izložba Hanne Dujmović “Radost življenja”, predstavlja Aleksić galerija (galerija savremene umetnosti iz Kragujevca) i deo je projekta ’’Galerija u gostima’’, koju je nedavno pokrenula galerija Štab, u želji za uspostavljanjem što bliže saradnje sa galerijama iz zemlje i inostranstva. Izložba će biti otvorena do 5.juna 2023.godine.

hanna dujmović

Hanna Dujmović je akademska umetnica rođena u Sarajevu 1994. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je 2017. godine kao najbolja studentkinja klase, te joj je dodeljena Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu. Svoje slikarske i skulptorske radove do sada je izlagala na više od 20 grupnih, i četiri samostalne izložbe,

 

Foto: press